Kamerun nem tudott felülkeredni a svájciakon

A svájci válogatott 1-0-ra legyőzte a Kamerunt a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának csütörtöki nyitómérkőzésén.

2022. november 24., 12:58

Szerző:

Svájc egymást követő hatodik alkalommal vívta meg veretlenül első vb-mérkőzését, Kamerun ugyanakkor sorozatban nyolcadik világbajnoki összecsapásán maradt alul: ennél többször csak Mexikó (1930 és 1958 között kilencszer) kapott ki egymás után.

Az első félidőben annak ellenére a kameruniak alakítottak ki több helyzetet, hogy a svájciaknál volt többet a labda. Az afrikai együttes veszélyes, gyors kontrákat vezetett, amelyek végén Sommernek többször is bravúrral kellett védenie. Az előző vb-n nyolcaddöntős európaiak szinte csak pontrúgások után tudtak helyzetbe kerülni, de a ráadásban egy szögletet követően Akanji révén így is megszerezhették volna a vezetést, a Manchester City hátvédje azonban öt méterről, tiszta helyzetből a kapu mellé fejelt.

A második játékrészt remekül kezdte Svájc, amely egy jól felépített támadás végén szinte azonnal vezetést szerzett: a kameruni születésű Embolo ugyanakkor – szülőhazája iránti tiszteletből – nem ünnepelte meg a találatát. A folytatásban mindkét együttes előtt adódtak nagy lehetőségek, Onana például egyszer elvetődve, reflexmozdulattal hárította Vargas 12 méteres kísérletét. A hajrára mindkét szövetségi kapitány cserékkel frissített, de a korábbiakhoz képest leült a meccs, ami az így három pontot szerző svájciaknak kedvezett.

II. félidő:

48. perc: A svájciak szép akciójának végén a jobb szélről Shaqiri centerezett, Embolo pedig középről, hét méterről, senkitől nem zavartatva a kapu közepébe lőtt (1-0).

(Kiemelt kép: A kameruni csatár, Nicolas Moumi Ngamaleu irányítja a labdát a svájci védő, Ricardo Rodriguez mellett a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjában játszott Svájc-Kamerun mérkőzésen a dohai Al-Janoub Stadionban, Al-Wakrah-ban, 2022. november 24-én.Fotó: Odd ANDERSEN / AFP)

Egyértelműen a válogatottól történő visszavonulására utalt Karim Benzema, a franciák aranylabdás csatára, aki sérülés miatt nem szerepelt a vasárnap, honfitársai ezüstérmével zárult katari labdarúgó-világbajnokságon.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Tamím bin Hamád Ál Száni, Katar emírje a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét követő díjátadón egy arany szegélyű, átlátszó fekete palástba bújtatta Lionel Messit, aki a győztes argentinok csapatkapitányaként éppen átvenni készült a trófeát.