Katar 2022: Fenntartható labda

A labdarúgó-világbajnokságok történetében először a fenntarthatóság jegyében alkotta meg a torna labdáját az Adidas német sportszergyártó cég.

2022. november 9., 12:59

Szerző:

A labdát al-Rihla névre keresztelték, ami azt jelenti: „utazás”.

A FIFA előírásainak megfelelően 69 centiméter kerületű labda az Adidas szerint „a nagy sebességű futballra lett tervezve, a levegőben gyorsabban száll, mint bármelyik korábbi világbajnoki labda”. A játékszert nemcsak a futballpályán, hanem laboratóriumban és szélcsatornában is tesztelték. A sportszergyártó olyan újításokat alkalmazott, melyek lehetővé tették a labda gyorsítását és pontosságának javítását.

Az Adidas 14. vb-labdájának színes kinézetét elsősorban Katar kultúrája, építészete, zászlaja és jellegzetes hajója ihlette. Ami viszont igazi különlegessége, hogy tervezésénél a fenntarthatóság elsődleges szempont volt, így ez az első hivatalos meccslabda, amelyet vízbázisú ragasztókkal és tintákkal készítettek.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megbüntette a német válogatottat, amiért a Spanyolország elleni világbajnoki csoportmérkőzés előtti kötelező sajtótájékoztatón a csapatot egyetlen játékos sem képviselte.