Csak másolatot kap a világbajnok

Húszmillió dollárt ér a trófea, úgyhogy megőrzésre sem kapják meg a világbajnokok.

2022. november 9., 12:53

Szerző:

A katari labdarúgó-világbajnokság résztvevői egy 36,5 centiméter magas, 6175 gramm súlyú serlegért csatáznak, melynek köralakú alapja 13 centiméter átmérőjű. A becslések szerint 20 millió dollár értékű kupát 18 karátos aranyból 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készítette. Először Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben világbajnok német válogatott csapatkapitányaként.

A világbajnokok vitrinje helyett egy széfben lesz

A trófeát kizárólag a nyitómérkőzésen és a döntőben láthatják a szurkolók, a világesemények közötti időszakokban pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik. A győztes válogatott egy bronzból készült aranyozott másolatot tarthat meg.
A valódi kupára az összes győztes nevét rávésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.

Kutya találta meg

A hivatalosan FIFA Világkupának nevezett trófea elődje, a Jules Rimet-kupa egy vándorserleg volt, amit a győztes mindig négy évig birtokolhatott. 1966-ban az angliai világbajnokság előtt a Westminster Central Hallban állították ki a kupát, ahonnan egy hét után ellopták, váltságdíjat követeltek érte, majd néhány nap múlva egy Pickles névre hallgató kutya séta közben megtalálta egy parkolóban.

Végleg eltűnt

Az 1970-es, mexikói világbajnokságon aratott harmadik vb-győzelme után Brazília végleg megkapta a trófeát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig, amikor ismét ellopták, és azóta sem került elő.

Lionel Messi, az argentin labdarúgó-válogatott csapatkapitánya megkönnyebbülten értékelt a mexikóiak felett aratott győzelem után, kiemelve, hogy ismét csak rajtuk múlik, továbbjutnak-e csoportjukból a katari labdarúgó-világbajnokságon.