Luxus lett a zsíros kenyér

Raskó György agrárközgazdász figyelmeztetett, hogy a sertészsír ára is meredek emelkedésbe kezdett, az általános élelmiszerválság közepette.

2023. január 16., 14:13

Szerző:

A sertéságazat a sertéscombra kivetett árstop miatti veszteségeit hárítja át, ezzel magyarázható az, hogy legnagyobb mértékben a sertészsír és így a zsíros kenyér alapanyagának fogyasztói ára emelkedett a leginkább a KSH legfrissebb adatai szerint. Erről beszélt Raskó György agrárközgazdász az RTL Híradónak.

Raskó kiemelte, az elmérgesedő élelmiszerár-emelkedésekkel elsősorban a legszegényebbek járnak rosszul, hiszen éppen az ő pénztárcájuknak okozza a legnagyobb, érezhető hatást minden ilyen emelés. Hozzátette, a helyzetet egészen jól példázza, hogy a hagyományosan kisebb pénzűek energiadús élelméül szolgáló zsíroskenyér is ilyen mértékben válik megfizethetetlenné.

A közgazdász úgy vélte, az élelmiszer-árstopok kivezetése jelentősen javíthat a helyzeten. Matolcsy György jegybankelnök korábbi, decemberi elemzésében azonban éppen úgy fogalmazott, az árstopok sorsa csak felszíni kérdés, valójában a magyarországi nagybirtok, agrármonopólium fogja vissza a magyar mezőgazdaság termelékenységét, az élelmiszerárak inflációja pedig éppen ebből adódik.

(Kiemelt kép: Zsíros kenyér. Fotó: 168.hu archív)

19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.