Bardóczi: Műholdas felvétel bizonyítja, hogy csökkent a Városliget zöldfelülete

Budapest főtájépítésze több, 2015-ben és 2020-bn készült műholdas infrafotón bizonyította a kormány ígéretének elmaradását. Beigazolódni látszanak azok az eddigi figyelmeztetések, melyek szerint csak ártott a Városligetnek a kormány által erőltetett múzeumi negyed terve.

2023. november 9., 09:45

Szerző:

Bardóczi Sándor a közösségi oldalán posztolt egy-egy 2015-ben és 2020-ban készült műholdas felvételt. A képek azt mutatják, hogy mennyiben változott a Városliget zöldfelületi intenzitása a vizsgált két időpont között.  

Mint a felvételek mellé írta, „még a főváros októberi közgyűlésén is elhangzottak olyan képviselői mondatok, amelyek szerint a „Városligetben nőtt a zöldfelület. Nos, a tények makacs dolgok. Nem nőtt. A legnagyobb zöldfelületi növekmény a lebontott, és még ma is kordonok mögötti PECSA területén, illetve a Fővárosi Állat és Növénykert területén detektálható”.

Ezzel szemben hasonló felvételekkel cáfolta azt a kormánypropagandát, hogy a Margitsziget területét hagyta a főváros elsivárosodni. 

Mint hozzáfűzte, a 2010-es évek elején a szaksajtó rendszeresen cikkezett a Margitsziget lepusztultsága kapcsán, ahol a „lepukkant tündérkert” jelzővel illették a fővárosi nagyparkot. Ezzel szemben a sziget megújítása becslése szerint a közpark területének hetven százalékát érintette valamilyen formában. Ez pedig „ugyanannak a korszaknak a pozitív terméke, amikor a Városligetnek nekiestek és elkezdték az intézményi beépítését közpark rehabilitációnak titulálni”.

Ez a közparki rehabilitáció bár jelentősen nem növelte, de nem is csökkentette a zöldfelületi intenzitást. „Az emberek imádják, a fenntartása példás. A Főváros korlátozza rajta a nagyrendezvények számát, hogy megóvja a közpark integritását. Új épületek építése nélkül. Ahogyan kell. Ugyanebben az időszakban a Városligetnek talán a 30%-a újult meg, de komoly emberek írják le, hiszik, hogy a Városliget közparki rehabilitációja már megtörtént. Nem történt meg” – írta közösségi oldalán Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze.

A Margitsziget szinte teljes közparki rehabilitációja a Városliget projekt töredékébe került. Európai színvonalú felújítás történt, amely tényleg a közparkra koncentrált. A Két közpark mérete nagyjából azonos. Így is lehet. Sőt így kell és a Népliget esetében is ez a cél – tette hozzá.

(Kiemelt kép: a Néprajzi Múzeum épülete a Városligetben. Forrás: neprajz.hu)