Nem mérgezés okozta a halpusztulást a Városligetben

Újratelepítik a tavat.

2022. április 9., 15:19

Szerző:

Az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint nem szándékos mérgezés okozta a Városligeti-tó halpusztulását. A hivatalos laboreredmények jövő hét közepén várhatóak, de valószínűsítik, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből érkező termálvízben lévő biológiai szennyeződések, illetve a magas fertőtlenítőtartalom okozhatta a halak pusztulását.

Ahogy korábban megírtuk, a Margitsziget Japánkertjében lévő tavat március 25-én engedték le, hogy megtisztítsák a mederfeneket a felhalmozódott iszaptól. A víz élővilágát a Városliget Felső-tavába telepítették át, amiből április 6-án rejtélyes módon kipusztult a teljes halállomány. A Főkert Zrt. az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve, a Fővárosi Csatornázási Művek és a tavat tápláló Széchenyi Gyógyfürdő is azonnali vizsgálatokba kezdett. A halak a víz oxigénszintjének kritikus csökkenése miatt is elhullhatnak, de a hatóságok mérései alapján a vízhőmérséklet és az oldottoxigén-szint mind a normál határértéken belül volt (2022. április 7-én 22 Celsius-fok, oldott oxigén: 10,6 mg/liter).

A Főkert megbízásából mindkét tó haltelepítését végző cég, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, Lévai Ferenc az Indexnek elmondta, hogy ezek optimális értékek, ezért valószínű, hogy a víz kémiájában történhetett a tragikus változás.

Kizártnak tartom, hogy valaki szándékosan megmérgezte a vizet, a Városliget nappal tele van emberekkel, éjjel meg köztéri kamerák figyelik a területet. Emellett ha szándékos mérgezés történt volna, az a tó teljes élővilágát károsította volna, de a kacsák és a teknősök, a csigák és rákok is sértetlenül megúszták. Az tudni kell, hogy a tavat a Széchenyi fürdő elhasznált termálvize táplálja, ha túlklórozzák a medencéket, arra a kopoltyúsok érzékenyen reagálnak, bizonyos mennyiség felett a tömeges kipusztulásukat is okozhatja, hisz az oxigénfelvételük közvetlenül a vízből történik. Ezzel szemben a vadkacsa már a lábán érzi, hogy csípi a víz, és azonnal elhagyja a területet. A teknősbéka vastag bőrén is kevésbé jut át a szennyeződés, és ki tud menekülni a partra. A páncélosok is védettebbek

– mondta a tavak halállományát kezelő vállalat igazgatója.

Ahogy a környezeti katasztrófa után a tó tisztítását végző szakemberek is elmondták, élő halat már nem láttak a tóban, mind a kis testű, mind a nagyobb halak elpusztultak. A kármentesítés még eltarthat pár napig. De Lévai Ferenc szerint ha a vizsgálatok csak klórszennyeződést fognak kimutatni, legkésőbb húsvét után újratelepíthetik a Városliget Felső-tavát – írja az Index.

(Kiemelt kép: Budapest, 2022. január 15. Sirályok pihennek Városligeti-tóban, a Városligetben található mesterséges tóban, melyet tavasztól télig csónakázásra, egy részét pedig télen korcsolyázásra használnak. MTVA/Bizományosi: Róka László)