Ligetvédők: ilyen volt és így néz ki most a Városliget

A Ligetvédők nevű mozgalom egyik tagja elszomorító fotót posztolt a Városliget pusztulásáról, miután tegnap nagy dérrel-dúrral átadták a Néprajzi Múzeumot a Városligetben.  

2022. május 24., 06:59

Szerző:

2020 végén indult a Liget projektnek az a része, amit a Rondót érinti: a 2020. decemberében megjelent egyik Magyar Közlöny szerint a kormány a Liget Budapest projekt keretében megvalósuló Néprajzi Múzeum, valamint a Magyar Zene Háza épületei környezetének parkfejlesztésére 3,9 milliárd forintot biztosított. Az összeg a rondó átépítésére és a Zene Háza közelében kialakítandó játszótér megépítésére szolgál. A közbeszerzési kiírásból kiderül, hogy a Rondónál felszámolják a kedvelt virágkiültetéseket, a belső kör sima gyepfelületet kap. Visszaállításra kerülnek a köríves utak, a belső körív gyepes felülete mellett nagy összefüggő, tojásdad alakú zöldfelületi egységeket hoznak létre, melyek között stabilizált szórt burkolatú sétatér rendszer kerül kialakításra. Az egységeket Nebbien eredeti tervei alapján homogén fajtákkal ültetik be, ami viszont hosszabb távon a kedvelt platánok lecserélését jelenti. A kiírásban szerepel is, hogy az elöregedett példányokat nem kell majd pótolni. A Ligetbe járók már érzékelhették két éve, hogy a Rondónál a platánok alá fenyőket ültettek, ez már ennek az új koncepciónak az első telepítése volt – írta akkor a Városliget.info oldal.

Garay Klára, aki annak idején a Ligetvédőkkel tiltakozott a fák kivágása ellen, kiposztolta, hogyan nézett ki az építkezések előtt a Rondó:

 
És hogyan néz ki most:

Ez történt tehát a parkfeljlesztésre szánt majdnem 4 milliárdból. (Összehasonlításképp: a Városliget beépítésének összköltségét már 2020-ban is körülbelül 350 milliárd forintra, azaz a százszorosára becsülték.) 

A Liget Projekt oldalán hosszasan írnak arról egyébként, mit terveznek a Rondóval. A Ligetvédők már 2017-ben tiltakoztak a Városliget és a Rondó beépítése ellen. A Rondó történetéről itt olvashat egy érdekes cikket. 

 (Kiemelt képek forrása: Garay Klára/Ligetvédők/Facebook)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.