Gyámság alá helyeznék Zebegény polgármesterét

Parádi Katalin polgármester ideiglenes gondnokságba helyezését kezdeményezte a Zebegényi testület. Szerintük pszichés állapota és szenvedélybetegsége miatt nem képes ügyeinek megfelelő intézésére. 

2023. november 16., 12:13

Szerző:

November 11-én a Szegfű utcában kigyulladt egy ház Zebegényben. A helyszínre érkezett Nyári Péter önkormányzati képviselő is, aki helyszínen találta a földön ücsörgő polgármestert, aki szidni kezdte őt. A szóváltásból tettlegesség lett, a polgármester egy ollóval vállonszúrta a képviselőt. A képviselőt kórházba vitték, a Váci Rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt indított nyomozást. Nyári Péter képviselő a támadást videóra is vette, majd megosztotta Facebook-oldalán. Állítja, Parádi Katalin ittas állapotban volt, sértegette őt, ráadásul egy kisollóval meg is sebesítette.

A magát korábban a korrupció ellen évek óta küzdő „civil aktivistának” tartó Parádi Katalin az időközi választáson nyerte el polgármesteri posztját Zebegényben. Akkor a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta, hogy első intézkedései között le fogja mondatni a falut eddig irányító alpolgármestert, és állítása szerint van egy aktája a Szobi járásról, „hogy ki kivel focizik és hogy hogyan lopják szét”. Parádi arról is beszélt, hogy tisztában van vele, hogy falusi polgármesterként nem egy ligában játszanak a NER-rel, ezért normális viszonyra törekszik. Parádi Katalin korábban civilként feltárt egy szabálytalan helyi közbeszerzést, továbbá több zebegényi ügyre is felhívta a figyelmet. A helyiek egy része szerint, Parádi ennek köszönhette, hogy megnyerte a 2022. október 2-ára kiírt időközi választást. Így viszont az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a zebegényi képviselő-testület tagjainak lényegében a munkájukat bíráló helyi aktivista lett a felettese – írja a Budapest és környéke

A helyi politikai harc odáig fajult, hogy a polgármesternek reggel 8:00-tól 16:30-ig tartó munkaidőt akartak előírni, amit a hivatalban kellett volna töltenie. A nőnek azonban van egy középsúlyos értelmi fogyatékos, tizenhét éves gyermeke, akit egyedül nevel. A jogszabály szerint munkaideje felét végezhetné otthonról, ám a jegyző még a jelenléti ív vezetésére is felszólította, holott ő nem a munkáltatói jogköreinek a gyakorlója. Így érkeztünk el a mostani esethez – írja az infostart.

A tűzeset után a zebegényi hivatal rendkívüli ülésen tárgyalta Parádi Katalin polgármester ügyét, és kezdeményezték gondnokságba való helyezését. 

A zebegényi alpolgármester, Ferenczy Ernő Ervin két napja egy videóban tájékoztatta a település lakóit arról, hogy megvonták Paráditól polgármester fizetését, kezdeményezték a gyámság alá vételét és ideggyógyászati kivizsgálását. Az alpolgármester minden döntésüket alaposan megindokolta, jogilag alátámasztotta. A képviselőtestület visszavágott a polgármesternek, Paráditól még a gyermekét is elvehetik.

Gondnokság alá helyezni valakit – csak a törvényben meghatározott egészségügyi ok alapján – pszichés állapotra, szellemi fogyatkozásra vagy szenvedélybetegségre hivatkozva – lehet, és – csak abban az esetben, ha ezen ok miatt nem képes érdekeiknek megfelelő döntést hozni, illetve érdekeinek megfelelően cselekedni. Vagyis a mentális betegség önmagában még nem alap a gondnokság alá helyezésre. Erre csak akkor kerülhet sor, ha ezen betegsége miatt nem képes ügyeinek megfelelő intézésére. 

A gondnokságba vétel egy hivatali fegyver 

Boros Ilona, a TASZ jogásza nyilatkozta azt Szabad Európának, hogy a gondnokság alá helyezést fegyverként használják a hivatalok. Cselekvőképtelenné akart nyilváníttatni egy dél-magyarországi kormányhivatal egy nőt, aki többször is panaszkodott a település hivatalaiban, valamint előfordult, hogy a városháza előtt szidta az ügyintézőket. Miskolcon is volt egy férfi, aki ellen gondnokság alá vételt kezdeményeztek, ő rendszeresen egyszemélyes tüntetést szervezett a NAV elé, és egy táblát tartott a kezében. Ez sem indok arra, hogy valakit gondnokság alá vegyenek, de mégis megindították ellene az eljárást”– mesélte a lapnak a TASZ jogásza.

Annak a szabolcsi férfinak az esetéről is a Szabad Európa számolt be, akit a falu jegyzője elmebetegnek titulálva akart gondnokság alá helyeztetni, mert túl sok közérdekű adatigénylést nyújtott be az önkormányzat fantomlakosaival kapcsolatban.

(Kiemelt képünkön:Zebegény. Fotó: Wikipédia)