Mutatjuk, milyen időjárás lesz a hétvégén

Európát már egy anticiklon tisztíthatja az elkövetkező napokban, de a Kárpát-medence fölött még marad a heves zivatarokkal tűzdelt időjárás.

2023. június 9., 17:55

Szerző:

A kontinens döntő részének időjárását anticiklonális hatások alakítják, emiatt többnyire napos, száraz az idő. Közép-Európában egy magassági légörvény található, melynek hatására sok helyen alakulnak ki záporok, főként felhőszakadással kísért zivatarok, melyek villámárvizeket okoznak. Néhol rövid idő alatt 50-60 mm csapadék is lezúdul.

Szintén nedvesebb léghullámok alakítják Franciaország nyugati, délnyugati tájainak, valamint az Ibériai-félsziget nagyobb részének időjárását, emiatt arra is többfelé fordul elő csapadék. Európa-szerte általában 24 és 29 fok között alakul a csúcshőmérséklet, csak kevés helyen éri el a 30 fokot.

A Kárpát-medencét továbbra is nedves, labilis légtömeg tölti ki, emiatt marad a záporokkal, zivatarokkal tűzdelt időjárás.

Várható időjárás szombat éjfélig: a péntek esti, késő esti óráktól átmenetileg jobban szakadozhat a felhőzet, majd az éjszaka második felében sokfelé alacsony szintű réteges felhőzet képződik, párás lesz a levegő, helyenként köd is kialakulhat. A záporok, zivatarok számossága fokozatosan csökken, de helyenként még hajnalban is lehet csapadék.

Szombaton a felhőzet gomolyosodik, továbbra is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, mely mellett legalább néhány órás napsütés is lehet. Több helyen lehet zápor, főként felhőszakadással kísért zivatar. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet.

 A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 28 fok között alakul.

(Kiemelt kép: illusztráció – balatoni vihar, 168.hu archív)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.