Összesen harminckilencen jelentkeztek az új tanárszakra

Idén ősszel indul először hét egyetemen a Z-szakként emlegetett természettudomány-környezettan tanári képzés. A komoly marketing ellenére az érdeklődés elmaradt, mindössze egy osztálynyi környezettan tanár kezdi el a képzést. Az osztatlan 10 féléves képzésre tizenhárman, a mesterképzésre huszonhatan jutottak be. 

2022. augusztus 31., 16:44

Szerző:

 A Z-szak beceneve arra utal, hogy a Z-generációra szabott módszerekkel, gyakorlatorientáltan oktatnak majd, a hallgatók sokat tanulhatnak olyan fontos témákról, mint az ökológiai fenntarthatóság, és rendszeresen kimennek majd a természetbe, hogy így ismerjék meg a működését – írja az eduline.hu.

Mi leszel, ha nagy leszel? Z-szakos tanár?

Az ötéves tanárképzést elvégzők a felső tagozatosoknak biológiát, fizikát, kémiát és természettudományt taníthatnak, a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamán pedig természettudományt. A felvételi feltételek is egyszerűek voltak: bármilyen emelt szintű érettségit elfogadtak, és külön kiemelték, hogy humán beállítottságú diákokat is várnak.

A szak a felvételi időszak előtt komoly reklámot kapott: külön oldala, Instagram-fiókja és Facebook-profilja is van, ahol a felvételizők kedvükre keresgélhettek a szakot meghirdető egyetemek között is. 

A kampány eredménye, hogy a Z-szakon összesen az országban 39 hallgató kezdi meg a tanulmányait. 

A pedagógusszakokra jelentkezők száma egyébként is visszaesett az elmúlt években: a Felvi adatai szerint az idei általános felvételin összesen 11 977-en jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre, közülük 6449-en kerültek be. 

(Kiemelt fotónk illusztrció. Fotó: Facebook)

 

 

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.