Whisky tejjel: Jamie Oliver karácsonyi koktélja
Tea, citromlé, ananász, whisky – és egy kis tej: egy kevéssé ismert, ám népszerű Viktória-korabeli koktélt is ajánl karácsonyra a sztárszakács magazinja. Bár hó egyelőre még nem esik, a melegítő ital azért jól eshet az ünnepi estéken.
A régi időket idéző ital így készül:
Hozzávalók:
10 szem koriander mag
3 szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
3 hüvely zöld kardamom
3 citrom reszelt héja és leve
egy fél ananász, darabokra vágva
650 ml Earl Grey tea,
225 g cukor
500 ml whisky (a receptben a Dewar’s white label -t ajánlják, de egész biztosan más is ugyanolyan jó)
500 ml teljes tej
ananász darabok a díszítéshez
Melegítsük fel a fűszereket, citromhéjat és levet, ananászt és a teát egy edényben forrásig. Nyomkodjuk össze az ananászt,hogy kijöjjön a leve, majd ekkor adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze, és vegyük le a tűzről. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a whisky-t.
Egy másik edényben forraljuk fel a tejet, majd öntsük a whisky-s keverékre. A tej össze fog menni, de ne ijedjünk meg, ehhez az italhoz erre van szükség.
Ekkor szűrjük meg az italt lassan, vékony textilen vagy sűrű szitán. Öntsük üvegekbe, és hűvös helen tároljuk a fogyasztásig. Melegen vagy hidegen is kínálhatjuk.