Ilyen nincs: 75 órát késtek a vonatok júliusban a hírhedt magyar vasútvonalon

A tavalyi után egy újabb rekord született a MÁV-nál: júliusban 4529 percet késtek a vonatok a Mátészalka-Debrecen vonalon.

2024. augusztus 6., 13:23

Szerző:

A Mátészalka Leaks elnevezésű csoport pár éve szerzett hírnevet azzal, hogy csigajelmezben lefutották a Mátészalka-Debrecen között járó vonatot. Közel egy éve pedig elkezdték feljegyezni azt is, hogy mennyit késnek a vonatok a szakaszon. Felméréseik szerint a MÁV idén júniusban szép rekordot adott át a múltnak:

a múlt hónapban 4529 percet, azaz több mint 75 órát késtek a vonatok ezen a szakaszon.

Eddig az állami vasúttársaság 2023 decemberi teljesítménye tartotta a csúcsot 2985 perc késéssel.

Az atv.hu azt írja, hogy a vonatok a legjobb esetben 102 perc alatt teszik meg a mindössze 78 kilométeres vonalon az utat, ami úgy 45 km/órás sebességet jelent.

A vonalon tapasztalható késéseket az okozza, hogy maga a vasút és a rajta közlekedő személyvonatok is elavultak, ami miatt több helyen is 20 km/órára korlátozták a maximum sebességet. A Mátészalka Leaks évek óta próbálja elérni, hogy MÁV újítsa fel a szakaszt, de aktivizmusuk mindeddig süket fülekre talált a Lázár János minisztériuma alá tartozó állami vállalatnál.

A vonat késése ne újdonság

Korábban megírtuk: körülbelül hárommillió percet, vagyis öt év nyolc hónapot késtek a MÁV vonatai 2023-ban, ami a jelenlegi módszertan szerinti számítás 2017-es bevezetése óta a legrosszabb eredmény. A MÁV egyébként 2017 óta egy olyan standardot használ, amelybe csak a 6 percnél hosszabb késéseket számítják bele, vagyis az 5 perc 59 másodperccel később érkező vonat még pontosnak számít. Ha pedig ezeket a hat percnél hosszabb késéseket összeadogatjuk, megkapjuk a MÁV teljes késési idejét.

Az adatok amúgy összességében azt mutatják, hogy 2020-hoz képest 80, 2018-hoz képest 40 százalékkal késtek többet a MÁV vonatai.

2017-ben ráadásul még csak 3,5 évet késett a MÁV, tehát az új módszertannal mért időszak messze legrosszabb eredménye. A MÁV 5 év 8 hónapos késése 176,5 évnyi teljes menetidőhöz viszonyul. A vasúttársaság igyekszik leszögezni, hogy az utasok nem mindig késnek annyit, mint a vonatok, mert azt nem számítják bele ebbe a statisztikába, amikor egy baleset vagy fennakadás miatt pótlóbuszokkal szállítják őket.

 

17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.