Vizsgálják, épülhet-e aranybánya a Börzsönyben

Természetvédelmi területen van. 

2021. szeptember 24., 15:34

Szerző:

A Hun-Bányászati Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. aranybányát szeretne létrehozni a Börzsönyben. A cég szerint több tonna arany és ezüst van a hegység gyomrában – írja az infostart.hu. A Magyar Bányászati és Földtani szolgálat az InfoRádiónak azt mondta, hogy elindult a koncessziós eljáráshoz szükséges vizsgálat. 

„Dél-Afrikában és Szibériában sincsenek olyan gazdag aranylelőhelyek, mint Magyarországon a Börzsönyben” – mondta Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy dúsulást találtak Márianosztra Kóspallag és Nagybörzsöny községek között. Hozzátette, hogy az említett térségekben 105 méter mélyen szoktak aranyat bányászni, de a Börzsönyben már hatalmas mennyiségeket lehetne kitermelni 65 méter mélyen is. 

A bánya létesítésével kapcsolatos aggály az, hogy a Börzsöny szigorúan védett természeti terület. Emiatt bányászni a térségben nem lehet. A cég vezetője ennek ellenére állítja, hogy mégis ki lehetne termelni az ott megbúvó aranyat és ezüstöt. „A lejtaknákat a három község közigazgatási területén indítanánk. A föld alatt nagyjából 65 méteren találkozna a három akna és ott a föld alatt lehetne kialakítani egy feldolgozó üzemet. Ez egy vulkáni hegység volt, 50-60 millió évvel ezelőtt több lávakitörés történt, és az hozta fel ilyen magasságra az aranyat és az ezüstöt. Nagyon fontos, hogy termésarany és termésezüst, tehát ehhez nem kell ciános kioldás, hanem egyszerűen vízzel mosható. Olyan rendszert alkottunk, hogy soha a természetvédelmi területre nem lépünk be” – tette hozzá a bányászt cég vezetője. 

Varga szerint 14 év alatt egymilliárd eurós befektetéssel 38 milliárd eurónyi hasznot termelhetne a Börzsönyben létesülő bánya. A Magyar Bányászati és Földtani intézet jelenleg is végzi az engedély megadásához szükséges vizsgálatokat. Elmondták, hogy jelentésük környezetvédelmi, vízgazdálkodási, örökségvédelmi, talajvédelmi, közegészségügyi, nemzetvédelmi, területfejlesztési és vagyongazdálkodási vizsgálatokra fog majd alapulni. Azt egyelőre nem lehet tudni mikor zárul le a vizsgálat. 

 (Kiemelt kép illusztráció: Arany rög Forrás: Shutterstock)

 

 

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.