Véleménye van, de állásfoglalása nincs Nagy Blanka és a propagandasajtó ügyéről Péterfalvi Attilának

2019. január 17., 19:31

Szerző: Bíró Veronika

Véleménye ugyan van Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének arról, ahogy Nagy Blanka egy tüntetésen megnyilvánult, és ahogy emiatt a kormánysajtó őt támadja. Hatáskör híján mégsem vizsgálja a NAIH az ügyet, így állásfoglalást sem tud adni. 

Nagy Blanka decemberben egy kecskeméti tüntetésen szólalt fel, ahol dühös beszédben Áder Jánost és a Fideszt elküldte a fenébe. Először Bayer Zsolt reagált rá a tőle megszokott stílusban, majd nyomában a kormánypárti Ripost és az azt szemléző többi kormányközeli médium durva stílusban arról írt, hogy a diák több tárgyból bukásra áll, sokat hiányzik az iskolából, és nem tud majd leérettségizni.

– Elfogadhatatlan, minősíthetetlen ez a stílus

– jelentette ki a 168 Órának Péterfalvi Attila.

Az elnök azonban ezt mindkét megnyilvánulásra értette: Nagy Blankáéra és a kormánypárti sajtóéra is. 

Péterfalvi Attila
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Véleménye szerint Blanka egy tüntetésen nyilvános szereplést vállalt szónokként, ezzel közszereplővé vált. Beszédében trágár stílusban nyilvánult meg, és mindenkit egy kalap alá vett, a Fidesz-szavazókat is.

– Valaki azt gondolja, hogy ezután az ő megítélésében, a közügyek szabad vitatási körében nem tartozik bele, hogy milyen tanulmányi eredménye van, ha iskolásként így megnyilvánul a közszereplésénél? Azt gondolom, hogy nevetséges felvetni, hogy ebben a vonatkozásban őt megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő jog

– állapította meg az elnök.

Hozzátette, kétségtelenül személyes adat az, hogy mennyit hiányzott az iskolából, vagy milyen jegye van.

– A személyes adatok nyilvánosságra hozatala azonban nem emelhető ki az ügyből, és önállóan nem bírálható el. Hiszen a véleménynyilvánítás szabadsága, a közügyek szabad vitatása az én álláspontom szerint teljesen összefüggő kérdések

– fűzte hozzá.

Ezért ezek megítélése nem adatvédelmi kérdés, hanem bírósági kompetencia.

– Félreértés ne essék, aki ezt a diáklányt minősítette, annak a stílusa is elfogadhatatlan számomra. Annak viszont jelentősége van, hogy mi volt az első lépés. Nem arról volt szó, hogy egy ismeretlen ember adatai megjelentek a médiában. Az, hogy milyen tanuló, és mennyit hiányzik, azután jelent meg, hogy a közszereplést vállalva közszereplővé lépett elő, így többet köteles tűrni

– mondta. 

Bár a tanulmányi eredmény vitathatatlanul személyes adat, az elnök szerint a közügyek szabad vitatásába beletartozik a közszereplő megítélése. Annak a megítélése viszont, hogy ezek a tanulmányi adatok beletartoznak-e ebbe a körbe, nem az adatvédelmi hatóság kompetenciája.

Álláspontja szerint az ügyben a véleménynyilvánítás szabadsága és a személyes adatok védelmének joga ütközik. A véleménynyilvánítás szabadsága viszont a diákra és a sajtó állításaira egyaránt vonatkozik. A Ripost viszont nem véleménycikket írt, az állításokat tényként tálalták. 

– Ebben a kérdésben nem foglalhatok állást. A személyes véleményem nyilván megvan, de az nem a nyilvánosságra tartozik. Ez a stílus elfogadhatatlan számomra, roppantul rombolja a közbeszédet. De az első lépést a diáklány tette meg, arra jött egy ilyen válasz

– jegyezte meg.

Arról pedig Péterfalvi Attila szerint a bíróságnak kell döntenie, hogy a diáklány politikai fellépése feljogosította-e a sajtót arra, hogy ilyen állításokat közöljenek róla. 

Nagy Blanka egyébként cáfolta a Ripost állításait, mert egyetlen tárgyból sem áll bukásra, rágalmazás miatt jogi lépéseket tesz. A fiatal lány Bayer Zsolt megnyilvánulására higgadtan reagált. Vele készített interjúnkat itt olvashatják.