Végleg bezár a CEU Budapesten

 
Csütörtökön a CEU eldöntött tényként adta hírül volt hallgatóinak szóló hírlevelében, hogy az egyetem tanácsa kezdeményezni fogja a Közép-európai Egyetem (KEE) licencének visszavonását. A hírt az Akadémiai Dolgozók Fóruma tette közzé a közösségi médiában.

2024. június 8., 14:33

Szerző:

Csütörtökön a CEU eldöntött tényként adta hírül volt hallgatóinak szóló hírlevelében (CEU News for Alumni), hogy az egyetem tanácsa (Board of Trustees) kezdeményezni fogja a Közép-európai Egyetem (KEE) licencének visszavonását. A döntést azzal indokolja, hogy egy jó ideje nem vett fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, és ezért nem tud egyetemként működni Budapesten. A budapesti kutatóintézetek maradnak és egyéb diplomát nem célzó képzéseiket is megtartják – írja az Akadémiai Dolgozók Fóruma a Facebookon.

A CEU megszüntetése Magyarországon egy már létező állapothoz igazítja a jogi kereteket

Mint írják, korábban lehetett hallani arról, hogy a CEU Boardja egy fejlesztési tervet készíttetett a CEU jövőjével kapcsolatban. Az elkészült koncepció a CEU és Budapest végleges szétválasztását (uncoupling) javasolta. Aláírásgyűjtés indult a döntés ellen, de sikertelen volt. A döntés az egyetem racionalizálását szolgálja, ami tisztán intézményi szempontból érthető, hiszen sem az amerikai, sem a magyar képzés már évek óta nem folyik Budapesten, egy oktatási tevékenységet nem folytató intézmény fenntartása pedig nem észszerű. Az amerikai képzés akkreditációjából már korábban kivették a budapesti helyszínt. Most a magyar képzést papíron is beszüntetik.


Röviden, a CEU befejezi felsőoktatási tevékenységét Magyarországon. 


Az Akadémiai Dolgozók Fóruma emlékeztet: 2011-ben Révész Máriusz fideszes képviselő még módosító indítványt nyújtott be a kormány felsőoktatási törvényjavaslatához, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) működését az Andrássy Gyula németnyelvű egyeteméhez hasonlóan szabályozzák. Szerinte a kormány javaslata indokolatlanul diszkrimináló volt, ráadásul a két intézmény közül a CEU-t sújtotta, amely „egy nemzetközi rangsorban a magyarországiak közül egyedüli egyetemként van a legjobb négyszáz között." 

A Lex CEU által támasztott feltételeket az egyetem teljesítette, ám a szerződést a magyar kormány nem írta alá

 A Lex CEU nehezen teljesíthető, egyébként is teljesen indokolatlan és hátrányosan megkülönböztető feltételeket támasztott a KEE magyarországi működéséhez. Ennek ellenére ezeket az intézmény teljesítette. A Soros György által alapított egyetemet, a CEU-t úgy tudta elüldözni Budapestről a kormány, hogy az egyik napról a másikra, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül benyújtott Lex CEU-ban olyan feltételeket szabott az egyetemnek, amiket tulajdonképpen csak maga a kormány tudott volna teljesíteni egy államközi megállapodás aláírásával. Hónapokig azzal hitegették a CEU-t, hogy ez megtörténik, végül az egyetem maga döntött úgy 2018-ban, hogy inkább Bécsbe költözik. A szerződésről a fórum most úgy fogalmaz: bár az amerikai fél elfogadta, „a szerződés a mai napig Orbán Viktor fiókjában csücsül és várja, hogy aláírja.”


A CEU beszüntetése a fórum szerint logikus lépés, önmagában nincs is nagy jelentősége, hiszen egy már létező állapothoz igazítja a jogi kereteket. A döntés azonban szimbolizálja a magyar tudományosság számára tragikus valóságot. A pénzügyi fenntarthatóság és működésbeli áramvonalasítás indokai érthetőek az egyetem vezetése szempontjából, hiszen ők ma már Bécsben akarnak egy versenyképes intézményt építeni. Az alapító által kitalált Közép-Európa víziót szolgáló egyetemnek már nincs helye. A döntéshozók szerint alapvetően változtak meg a feltételek. Ugyanakkor azt is kifejezték, megértik, hogy a döntés sokaknak csalódást fog okozni, de ez elengedhetetlen az egyetem fennállása szempontjából, amely továbbra is az akadémiai szabadság és kiválóság világítótornyaként akar működni, kifejezetten azok számára, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. 


Az egyetem vezetésének döntése tényleg csak szimbolikus, de egy olyan kormányzati döntést véglegesít, amely nem tűrte meg a konkurenciát és el akarta hallgattatni azokat, akik másként gondolkodnak. A CEU távozása nagy veszteség a hazai felsőoktatás számára – írják.

(Fotó: AFP | Joe Klamar)

 

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.