A belváros újabb milliárdos ingatlaneladásra készül

A CEU korábbi központi épülete is a listán van.

2023. július 15., 11:03

Szerző:

Hat nem lakás célú ingatlant értékesítésre készül a főváros V. kerülete, Belváros-Lipótváros fideszes többségű önkormányzata. A csomag összértéke kicsivel meghaladja a 2,3 milliárd forintot – írja az RTL egy bizottsági előterjesztés alapján.

Az eladásra szánt ingatlanok listáján ott van a CEU volt központja mellett egy bezárt posta, valamint egy olyan épület is, amely utcáját a tervek szerint hamarosan felújítják, így várhatóan emelkedik majd az értéke. Az ellenzék szerint éppen ezért várni kellene az eladással is. A legdrágább tétel a Zrínyi utcai volt CEU-épület, amely négy szintjéért és tetőteréért összesen 1,864 milliárdot várnak.

Az önkormányzat azt közölte, hogy egyebek mellett társasházak felújítására, iskolák fejlesztésére és egészségügyi eszközök beszerzésére fordítják majd az ingatlanokból befolyó pénzt.

A fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette önkormányzat pályázat útján értékesítené az összesen 2900 négyzetméternyi ingatlancsomagot. Az előterjesztés szerint a részvételhez szükséges dokumentációk csak 8 napig lesznek elérhetők és 300 ezer forintba kerülnek majd.

„Ezzel a csomaggal együtt csaknem 16 milliárd forint értékű önkormányzati ingatlanvagyont adott el a fideszes vezetés 2020 óta. Az ingatlanok értékbecslését minden esetben ugyanaz az egy értekbecslő végezte, és minden esetben ugyanaz az ügyvédi iroda bonyolította az eljárást” – mondta Kovács Alex Gábor ellenzéki politikus az RTL-nek.

Az V. kerületi önkormányzat arra a kérdésre, hogy miért döntöttek az eladás mellett, azt közölte: „A pályázatban szereplő ingatlanok jellemzően hosszú évek óta üresen álló, használaton kívüli, többségében elavult műszaki állapotú, jelentős beruházással hasznosítható helyiségek. A pincei és nagy alapterületű helyiségek bérbevételi potenciálja alacsony.”

A vételi szándékról szóló pályázatokat augusztus 22-ig tudják majd benyújtani azok, akik a rendelkezésre álló néhány napban megveszik a szükséges dokumentációt. Az ajánlatokról majd a kerület fideszes többségű képviselő-testülete hozza meg a végső döntést.

(Fotó: 168.hu Archív)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.