Megnyitja kapuit a CEU budapesti könyvtára

A CEU közlése szerint miközben az energiaválság miatt közintézmények zárnak be az ő könyvtáruk nyitva áll a látogatók előtt. 

2022. december 6., 12:27

Szerző:

Miközben az egekbe szökő rezsiszámlák miatt idén télen több színház, uszoda, könyvtár bezár,  a Közép-Európai Egyetem (CEU) könyvtára nyitva áll – írja az egyetem közleménye nyomán a Telex. 

A több, mint 400.000 címes könyvtár, ahol 61.000 online folyóirat és a legfontosabb társadalom- és humántudományi adatbázisok várják a látogatókat, hétköznaponként reggel kilenc és délután hat óra között, szombaton pedig tizenkettő órától hat óráig látogatható. Az V. kerületi, ötemeletes épület négyszáz olvasót tud egyszerre befogadni, írják. 

A kormány 2017-ben fogadta el a felsőoktatási törvény lex CEU néven elhíresült módosítását, ami szigorította a külföldi egyetemek magyarországi működésének feltételeit, és bár az Európai Bíróság kimondta, hogy a törvény uniós jogot sért, az egyetem vezetősége 2018. december 3-án bejelentette, hogy amerikai akkreditációjú képzéseiket 2019 szeptemberétől már nem Budapesten, hanem Bécsben indítják el, emlékeztetett a Telex. 

(Kiemelt kép forrása: a  CEU könyvtárának hivatalos oldala)

18:54

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

15:45

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.