Megnyitja kapuit a CEU budapesti könyvtára

A CEU közlése szerint miközben az energiaválság miatt közintézmények zárnak be az ő könyvtáruk nyitva áll a látogatók előtt. 

2022. december 6., 12:27

Szerző:

Miközben az egekbe szökő rezsiszámlák miatt idén télen több színház, uszoda, könyvtár bezár,  a Közép-Európai Egyetem (CEU) könyvtára nyitva áll – írja az egyetem közleménye nyomán a Telex. 

A több, mint 400.000 címes könyvtár, ahol 61.000 online folyóirat és a legfontosabb társadalom- és humántudományi adatbázisok várják a látogatókat, hétköznaponként reggel kilenc és délután hat óra között, szombaton pedig tizenkettő órától hat óráig látogatható. Az V. kerületi, ötemeletes épület négyszáz olvasót tud egyszerre befogadni, írják. 

A kormány 2017-ben fogadta el a felsőoktatási törvény lex CEU néven elhíresült módosítását, ami szigorította a külföldi egyetemek magyarországi működésének feltételeit, és bár az Európai Bíróság kimondta, hogy a törvény uniós jogot sért, az egyetem vezetősége 2018. december 3-án bejelentette, hogy amerikai akkreditációjú képzéseiket 2019 szeptemberétől már nem Budapesten, hanem Bécsben indítják el, emlékeztetett a Telex. 

(Kiemelt kép forrása: a  CEU könyvtárának hivatalos oldala)

16:59

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

16:04

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

15:44

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.