Megnyitja kapuit a CEU budapesti könyvtára

A CEU közlése szerint miközben az energiaválság miatt közintézmények zárnak be az ő könyvtáruk nyitva áll a látogatók előtt. 

2022. december 6., 12:27

Szerző:

Miközben az egekbe szökő rezsiszámlák miatt idén télen több színház, uszoda, könyvtár bezár,  a Közép-Európai Egyetem (CEU) könyvtára nyitva áll – írja az egyetem közleménye nyomán a Telex. 

A több, mint 400.000 címes könyvtár, ahol 61.000 online folyóirat és a legfontosabb társadalom- és humántudományi adatbázisok várják a látogatókat, hétköznaponként reggel kilenc és délután hat óra között, szombaton pedig tizenkettő órától hat óráig látogatható. Az V. kerületi, ötemeletes épület négyszáz olvasót tud egyszerre befogadni, írják. 

A kormány 2017-ben fogadta el a felsőoktatási törvény lex CEU néven elhíresült módosítását, ami szigorította a külföldi egyetemek magyarországi működésének feltételeit, és bár az Európai Bíróság kimondta, hogy a törvény uniós jogot sért, az egyetem vezetősége 2018. december 3-án bejelentette, hogy amerikai akkreditációjú képzéseiket 2019 szeptemberétől már nem Budapesten, hanem Bécsben indítják el, emlékeztetett a Telex. 

(Kiemelt kép forrása: a  CEU könyvtárának hivatalos oldala)

Újabb típussal bővül a főváros trolibuszflottája, miután hétfő hajnalban a fővárosba érkezett a Solaris-Skoda Trollino típusú jármű első szólóverziója – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn.