A lex CEU felfüggesztésére szólította fel Magyarországot az USA

2017. április 12., 07:43

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya azt várja a magyartól, hogy ne alkalmazza a CEU bezáratására hozott törvényt.  Erről Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője beszélt keddi sajtótájékoztatóján – írja a 444.hu.

„Nagyon aggasztónak találjuk ezt a törvényt, amit a múlt héten fogadott el a magyar parlament, és ezen a héten az elnök is aláírt.

Úgy látjuk, hogy a törvény veszélyezteti a CEU további működését, holott ez egy kiemelkedő tudományos intézet. Fontos tudományos és kulturális kapocs Magyarország és az Egyesült Államok között. Őszintén szólva a szabad kutatás és gondolkodás ügye van itt a középpontban. A törvény szerintünk több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti Magyarországon, ezért ez az ügy a CEU-n is túlmutat. Úgyhogy sürgetjük Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a törvény végrehajtását. A törvény felülvizsgálatát és megvitatását várjuk, amihez párbeszédre lesz szükség magával az egyetemmel, és a többi érintett intézménnyel is” – mondta Toner, amivel egyértelművé tette, hogy a szövetségi kormány nem fog tárgyalni senkivel a törvényről. (Ezt egyébként nem is teheti, oktatási kérdésekben semmilyen jogosultsága nincs, az a föderatív államra, a CEU esetében New York államra tartozik. Ez az apróság viszont nem zavarta a Fideszt, hogy a törvénymódosításba az utolsó pillanatban betegye, hogy ilyen esetben is a szövetségi állammal kell megegyezni.)

A külügyi szóvivő mindenben megerősített Hoyt Yee budpapesti mondandóját, sőt, a törvény felfüggesztésével túl is ment rajta. Yee az Egyesült Államok külügyminisztériumának helyettes államtitkára Budapesten újságíróknak vázolta az USA álláspontját CEU-ügyben. Eszerint a CEU bírja az Egyesült Államok kormányának teljes támogatását, Fiona Hill, Donald Trump oroszügyi nemzetbiztonsági tanácsadója is követi a fejleményeket, és a vezetést is tájékoztatják. Az USA ragaszkodik ahhoz, hogy a CEU Budapesten maradhasson, és ragaszkodik ahhoz is, hogy erről Orbánék ne velük, hanem a CEU-val egyezkedjenek a továbbiakban.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke mindezt Yee megánvéleményének minősítette, látható, hatalmasat  tévedett.

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.