Még titkosabb lett Varga Judit tárcája

Megérkezett a válasz a HVG-nek az Igazságügyi Minisztériumtól, a portál a Pegasus- és a Schadl-Völner ügy kapcsán a titkos megfigyelések engedélyezéséről szóló kérdésekre. Igaz a 90 napos időhúzás után igazán kitérő választ kaptak. 

2022. május 24., 15:09

Szerző:

A három feltett kérdésből egyikre sem érkezett konkrét válasz, pedig az alapesetben 15 napos törvényi válaszadási határidőt elnyújtották 90 napra a koronavírus miatti veszélyhelyzetre és a tárcának azzal összefüggő feladataira hivatkozva. A válaszban helyette végül megadtak egy másik, nem kért adatot:

„2021-ben 1469 db külső engedélyhez kötött információgyűjtés előterjesztés került az igazságügyi tárcához benyújtásra, egyéb közérdekű adatot nem tartunk nyilván”.

Tehát a tárca csak a hozzájuk beérkezett kérelmek számát tartja nyilván, a megadott engedélyekét már nem. 

Az engedélyeket aláírók személyére vonatkozó kérdésre a minisztériumból azt írták, hogy „a kért adatok az Infotv. 27. § (1) bekezdése alapján nem ismerhetők meg”, mindezt azzal a jogszabályi hivatkozással, hogy titkosították, hogy kik az engedélyek aláírói. E minősített adatok érvényességi ideje jogszabály szerint 10-30 év is lehet, vagyis a válasz értelmében ennyi ideig nem tudhatjuk meg, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter, vagy éppen egy államtitkára, akár a kenőpénz elfogadásával vádolt Völner Pál írt-e alá bizonyos számú engedélyt. (HVG)

(Kiemelt képünk: Fotó: Varga Judit Facebook oldala)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.