Valóságshow-gyártó kézikönyvet dobott piacra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Ingyenesen letölthető az a kézikönyv, amely a valóságshow-gyártás kulisszatitkait mutatja be.

2024. október 21., 17:51

Szerző:

Gondolkodott már azon, hogy valóságshow-gyártásba fogjon? Megmutatná a társasház negyedik emeletének vagy a falusi talponállónak a mindennapjait? Végigkövetné a valódi vészhelyzetet az egészségügyi ellátórendszerben? Mától ez sem lehetetlen! A valóságshow-gyártás kulisszatitkait mutatja be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmánykötete – idézi a hatóság kommunikációs igazgatóságának közleményét a novekedes.hu.

 Az NMHH szerint második aranykorát éli a valóságshow

A közlemény szerint már elnököt is adhatott Amerikának napjaink egyik legvitatottabb műsorformátuma, a második aranykorát élő valóságshow, és a műfaj már megnevezésében a leplezetlen valóságot ígéri a közönségnek, de valójában erősen szerkesztett műsorszámot kínál.

Hozzátették, hogy friss kiadványában a ValóVilág 11 tudományos igényű elemzésével mutatja be a realitygyártás világát az NMHH Médiatudományi Intézete.

A hogy miért érdemes valóságshow-gyártásba kezdeni? A közlemény szerint Donald Trump amerikai elnökké válásában is nagy szerepe lehetett annak, hogy előtte számos valóságshow-ban szerepelt, többi között a „The Apprentice" című – Magyarországon jelenleg  „Az álommeló" néven futó – üzleti realityben, amely kidomborította a nézők és későbbi szavazók előtt Trump minden olyan képességét, amely mind egy sikeres üzleti, mind egy sikeres politikai vezetőnél elengedhetetlen.

Határ tehát a csillagos ég!

A kötet kiemeli, hogy a realityműsorok időről időre fontos közéleti témákra is ráirányíthatják a figyelmet: az alkotók az 1990-es évektől rendszeresen beemeltek a műsoraikba olyan figyelemre érdemes topikokat, mint a kisebbségi jogok kérdése vagy a HIV-vírus terjedése.

A médiumok ezeket az izgalmas és gyakran megosztó témákat természetesen elsősorban a nézettségük növeléséért mutatták be, de vitathatatlan, hogy ezzel hatékonyan formálták a társadalom valóságérzékelését és a kulturális közbeszédet – olvasható a közleményben.

A kiadvány felidézi, hogy a reality-gyártás a 2010-es években háttérbe szorult, de kiemeli, hogy napjainkban a második aranykorát éli: mind a gyakran megújuló műsorkínálatot követelő közönség, mind a Covid-járvány a viszonylag könnyen, olcsón és gyorsan előállítható, izolált környezetben és kevés ember bevonásával leforgatható produkciók felé terelte a média- és streamingszolgáltatókat.

A kiadvány újdonságszerűségét emeli, hogy több szövege olyan fontos kérdéseket boncolgat, amelyeket hazai vizsgálat célirányosan mindeddig nem válaszolt meg.

A kötet ezen az oldalon ingyenesen letölthető.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Humusak via Pixabay)

15:23

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.