Vajon megcsinálja Merkely Béla a mesterhármast?

Másodszor is rektorrá választották Merkely Bélát a Semmelweis Egyetemen, méghozzá meggyőző fölénnyel. 

2023. január 26., 18:24

Szerző:

Meghallgatta a Szenátus 2023. január 26-i ülésén dr. Kellermayer Miklós és dr. Merkely Béla professzorok programbeszédét, akik pályázatot nyújtottak be a Semmelweis Egyetem rektori tisztségének betöltésére – írja Semmellweis Egyetem közleménye

A testület tagjai titkos szavazással, 36 számú szavazattal dr. Merkely Béla tanszékvezető egyetemi tanárt, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját, Széchenyi-díjas orvost, az egyetem jelenlegi rektorát választották rektorjelöltnek.

A szenátusban a hat egyetemi kar, a Hallgatói Önkormányzat, a Doktori Tanács, a Klinikai Központ és a két érdekképviselet választott képviselői döntöttek a két pályázóról és 36:8 arányban szavaztak arra, hogy továbbra is dr. Merkely Béla vezesse a több mint 250 éve alapított egyetemet.

A rektorjelölt úgy fogalmazott: annak tulajdonítja győzelmét, hogy széles körben elismerik szerepét, amiért a Semmelweis Egyetem – Közép-Kelet Európában elsőként – a világ legjobb 250 egyeteme közé jutott.

Mint arról korábban beszámoltunk: Kellermayer Miklós, a rektor, Merkely Béla kihívója eddig nem látott kampányt indított a rektorváltás érdekében, annak ellenére, hogy a Merkelyt is magába foglaló egyetemi alapítványi kuratórium további négy tagja dönt az egyetem vezetéséről.

(Kiemelt képünk: Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát beoltják az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával a Semmelweis Egyetem oltópontján Budapesten 2021. február 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd)

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.