Vaddisznóinvázió fenyeget Magyarországon

Megbüntethetik azokat a vadászokat, akik nem lőnek ki megfelelő számú vaddisznót. A sajátos helyzetet a rohamosan terjedő afrikai sertéspestis észlelése indokolja, ráadásul közel ötszörös a vaddisznók túlszaporulata.

2023. november 24., 10:14

Szerző:

Nagyon nehezen tudják teljesíteni az afrikai sertéspestis elleni védekezés miatt államilag előírt kilövési számokat a vadászatra jogosultak 

– írja az atv.hu. Azok a vadászok, akik nem teljesítik a meghatározott állami kvótát bírságra számíthatnak.

Kovács Gábor, a Somogyi Hármashatár Vadásztársaság elnöke a portál megkeresésére úgy fogalmazott: „annyit tudunk tenni, hogy fokozzuk a vadászati nyomást minél jobban, tehát megpróbálunk többet lőni, nem tudom tehát egyszerűen, kilátástalannak tűnik”.

Kövér Zoltán mangalicatenyésztő megerősítette, hogy tartanak a gazdák sertéspestistől. Amennyiben fertőzést észlelnek, hatósági maszkos szakemberek járják a fertőzött területeket és minden házi sertést megvizsgálnak.

„Kötelezően udvarról-udvarról mennek megnézik nem látnak-e gyanús tünetet, kötelező hőmérőzni mert 40-40 fokos lázzal jár, kötelező őket mindig hőmérőzni, ha ilyet találnak vért kell venni laborba küldeni ha pozitív, le kell ölni” – fogalmazott Vass Péter állatorvos. Kemenesi Gábor virológus mindenesetre megnyugtatja a közvéleményt, miszerint ránk emberekre nem veszélyes a fertőzés. Azt azonban hangsúlyozta, hogy házisertésre átterjedhet a fertőzés, aminek következtében teljes sertéstelepeket kiirthat a betegség.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy erdőjárás során vagy éppen ha otthonunk közelében találunk elhullott vaddisznókat mindenképpen értesítsük a legközelebbi állatorvost aki majd értesíti a hatóságokat akik majd a helyszínre jönnek és egy megfelelő biztonsági karantén körzetet állítanak fel hogy így tudják megállítani a fertőzés tovább terjedését.

(Kiemelt kép: illusztráció – vaddisznó. Forrás:hu.wikipedia.org)

Tegnap 21:37

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Tegnap 18:54

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.