Vaddisznóinvázió fenyeget Magyarországon

Megbüntethetik azokat a vadászokat, akik nem lőnek ki megfelelő számú vaddisznót. A sajátos helyzetet a rohamosan terjedő afrikai sertéspestis észlelése indokolja, ráadásul közel ötszörös a vaddisznók túlszaporulata.

2023. november 24., 10:14

Szerző:

Nagyon nehezen tudják teljesíteni az afrikai sertéspestis elleni védekezés miatt államilag előírt kilövési számokat a vadászatra jogosultak 

– írja az atv.hu. Azok a vadászok, akik nem teljesítik a meghatározott állami kvótát bírságra számíthatnak.

Kovács Gábor, a Somogyi Hármashatár Vadásztársaság elnöke a portál megkeresésére úgy fogalmazott: „annyit tudunk tenni, hogy fokozzuk a vadászati nyomást minél jobban, tehát megpróbálunk többet lőni, nem tudom tehát egyszerűen, kilátástalannak tűnik”.

Kövér Zoltán mangalicatenyésztő megerősítette, hogy tartanak a gazdák sertéspestistől. Amennyiben fertőzést észlelnek, hatósági maszkos szakemberek járják a fertőzött területeket és minden házi sertést megvizsgálnak.

„Kötelezően udvarról-udvarról mennek megnézik nem látnak-e gyanús tünetet, kötelező hőmérőzni mert 40-40 fokos lázzal jár, kötelező őket mindig hőmérőzni, ha ilyet találnak vért kell venni laborba küldeni ha pozitív, le kell ölni” – fogalmazott Vass Péter állatorvos. Kemenesi Gábor virológus mindenesetre megnyugtatja a közvéleményt, miszerint ránk emberekre nem veszélyes a fertőzés. Azt azonban hangsúlyozta, hogy házisertésre átterjedhet a fertőzés, aminek következtében teljes sertéstelepeket kiirthat a betegség.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy erdőjárás során vagy éppen ha otthonunk közelében találunk elhullott vaddisznókat mindenképpen értesítsük a legközelebbi állatorvost aki majd értesíti a hatóságokat akik majd a helyszínre jönnek és egy megfelelő biztonsági karantén körzetet állítanak fel hogy így tudják megállítani a fertőzés tovább terjedését.

(Kiemelt kép: illusztráció – vaddisznó. Forrás:hu.wikipedia.org)