Vádat emeltek Szabó Bálint ellen, aki másfél órán át megbénította a tömegközlekedést Szegeden  

A független képviselő még tavaly tavasszal akciózott, mert szerinte a tömegközlekedésen terjed legjobban a vírus.

2021. április 8., 11:49

Szerző:

Vádat emelt az ügyészség Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselővel szemben, aki tavaly márciusban a Facebookon hívta fel követőit a szegedi tömegközlekedés megbénítására.

A vádirat szerint a férfi 2020. március 16-án több posztot tett közzé, amelyekben megkérdőjelezte a szegedi tömegközlekedés biztonságosságát a járványhelyzetre való tekintettel. Szabó ezt követően egy felhívást intézett az olvasóihoz, hogy „Állítsuk le a tömegközlekedést Szegeden” címmel, illetve posztot is tett közzé azzal a tartalommal, hogy a célja a veszélyhelyzet miatt a tömegközlekedés azonnali hatállyal történő felfüggesztése határozatlan időre.

A felhívásnak megfelelően Szabó Bálint március 18-án délután negyed kettőkor Szegeden, a Tisza Lajos körút és Kossuth Lajos sugárút kereszteződésében megállt a villamossíneken a kocsijával, így akadályozva öt villamosjárat közlekedését. Ezután – mint az ügyészség írja –  kiszállt az autóból, és maszkban, bőrkesztyűt viselve azt közölte a helyszínre érkező rendőrökkel, hogy azért áll ott az autóval, mert az nem indul.

Miután a rendőrök felajánlották, hogy segítenek, a Szabó közölte velük, hogy az ő érdekükben is cselekszik, mert a koronavírus a tömegközlekedésen terjed a legjobban. A rendőrök a vádlottat többször is eredménytelenül szólították fel, hogy az autóval hagyja el a kereszteződést, mert ezzel nemcsak a tömegközlekedést, hanem a közúti járműforgalmat is akadályozza. Mivel a vádlott a felszólításoknak nem tett eleget és többször is megpróbálta magát a rendőri intézkedés alól kivonni, vele szemben a rendőrök kényszerítő eszközt alkalmaztak.

Az ügyészség szerint a vádlott a magatartásával mintegy 3500 utas közlekedését akadályozta meg, az akciója több, mint másfél órán át tartott.

A járási ügyészség Szabót közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettével vádolja, és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri.

Szabó Bálint időről-időre komoly figyelmet vált ki a nyilvánosságban akcióival, legutóbb idén február 15-i rejtélyes eltűnése majd megkerülése borzolta a kedélyeket.

 (Kiemelt kép: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)