Jön a vadászlesadó egy Baranya megyei településen

Nagydobsza januártól évi 50 ezer forint adót kér vadászlesenként a vadásztársaságoktól.

2022. november 25., 12:34

Szerző:

Évi 50 000 forint adót kell majd fizetni vadászlesenként a Pécstől kb. 50 kilométerre fekvő Nagydobszán. Az önkormányzati rendelet szerint a vadászlesadó alanya az a vadásztársaság, amely a naptári év első napján a vadkárért felelős – írta a Telex.

Viszont azok, akik a község közigazgatási területén összesen egy darab vadászlessel rendelkeznek, azok mentesülnek az adó megfizetése alól. A vadászlesadót két részletre osztva is be lehet fizetni, ilyenkor az első részlet fizetési határideje minden év március 15., a második részleté szeptember 15. napja.

(Kiemelt képünk illusztráció. Magasles egy mákkal és pipaccsal beültetett termőföld mellett, Nagytarcsa közelében. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.