Üzent Varga Mihály a holland pénzügyminiszternek a magyar sajtó helyzetéről: Nincs itt semmi látnivaló

Szerinte a kormánynak se eszköze, se szándéka nincs arra, hogy beavatkozzon a médiaviszonyokba.

2021. március 4., 17:45

Szerző:

Varga Mihály tárcavezető Facebookon osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban beszélt arról, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van.

Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik - fogalmazott. Az állami tévé helyzetére, valamint a kormányközeli KESMA egész országot lefedő laphálózatára nem tért ki külön. Ezen felül nem beszélt a nemrég a Klubrádió kapcsán kitört vita miatt, amelynek során többen is részrehajlással vádolták meg a Médiatanácsot.

"A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el. Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani" - írta Varga Mihály levelében.

 

(kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)