Utazási iroda csőd: a biztosítás nem elég a kártalanításra

Csődbe ment a luxusutakat szervező Lagun Travel. A biztosításuk csak arra elég, hogy a kint ragadt utazók költségeit fedezze, a befizetett, de el nem indított utak tulajdonosai hoppon maradnak. 

2022. augusztus 26., 17:39

Szerző:

Tegnap az iroda alapító tulajdonostársa levelet küldött az utasoknak, amiben „megrendülten tudatja”, hogy a LagunTravel Ltd. kénytelen megszüntetni az utazási tevékenységét és az augusztus 25-től induló utazásokat már nem tudják biztosítani – írja az utazomajom.hu.
A tájékoztatóban a működési nehézségeket sorolják,  amelyeket a koronavírus vagy a háború okozott. A tulajdonostárs levelében az áll, hogy a problémákat eddig mindig megoldották, hogy maximális szolgáltatást nyújtsanak az ügyfeleknek, hogy azok elégedetten térhessenek haza a szigetekről. Most azonban csődöt jelentettek. 

Luxus letétben

A cég főként Seychelle-szigeteki utazásokkal foglalkozott, de más népszerű egzotikus utakat is ajánlott, például Mauritiusra vagy Maldív-szigetekre.
Az elmúlt időszakban az iroda tőkéjét, de még a tulajdonosok saját forrásait is felhasználták, hogy biztosíthassák az utazásokat. A partnereik nagy része 50%-ot emelt a már meglévő foglalásokon, illetve a forint romlás is hatalmas problémát okozott a működésben.
A cég biztosítója csak a kint ragadt utazókat költségeit fedezi, a későbbi utazásokat nem. Emiatt a LagunTravel más megoldást próbál találni, de jelenleg

nem áll rendelkezésre forrás a már befizetett, de még meg nem kezdett utazások visszafizetésére.

Saját elmondásuk szerint is évekig tarthat a folyamat.
Az eddigi email és telefonos elérhetőséget már nem élnek, a travelkarrendezes@gmail.com címre írhatnak a károsultak. Létrejött a károsultakat tömörítő LagunTravel Facebook csoport, melynek már 150 tagja van.


A tegnapi napon a cég törölte a Facebook és Instagram oldalát is.

Egy károsult pont egy hónapja kapott felszólító emailt, hogy ha nem fizeti be azonnal a fennmaradó összeget, akkor drágulni fog az utazás. Ők eleget tettek a kérésnek és Maldív-szigeteki utazás teljes árát átutalták.

Az utazomajom.com tudja, hogy az utazási iroda az első években magyar cégként üzemelt, majd később visszavonták az engedélyük és külföldi vállalatot alapítottak. MKEH engedély számmal tudomásunk szerint nem rendelkeztek. Az iroda nem volt a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja.

(Kiemelt fotónk illusztráció: 2011 májusában készült légi felvétel a Seychelle-szigetekről. MTI/EPA)

07:56

Szinte valamennyi magyarországi vállalkozás rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással – derül ki a Hungarikum Alkusz Cégcsoport felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.