Uszoda épült Letenyén, de vizet már nem tudtak szerezni a medencékbe

Hiába épült meg állami beruházásban a letenyei uszoda, a medencéi egyelőre üresen maradnak, ugyanis nincs elég víz.

2024. március 9., 15:02

Szerző:

Hiába épült meg az uszoda Letenyén, nem tudnak vizet szerezni a medencékbe – írta meg az ATV. A város ivóvízhálózatából ugyanis nem lehet annyi vizet biztosítani, amennyire szükség lenne, a régi vízlelőhelyek állapota pedig jelenleg nem alkalmas arra, hogy megtöltse a medencét.

A polgármester azt mondta: nem tudják, honnan szereznek vizet, ugyanis fel kellene újítani a kutakat, de az többszáz millió forintos tétel. Így az állami beruházásban épülő uszoda medencéi egyelőre üresen maradnak. 

Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy a város ivóvízhálózatából nem tudnak annyi vizet biztosítani, amennyire szükség lenne. A régi vízlelőhelyek állapota pedig jelenleg nem alkalmas a hozam növelésére – olvasható a cikkben.

A tanuszodához a tervek szerint az ivóvízhálózatot üzemeltető vízmű dolga lett volna biztosítani a szükséges vizet. Az Építési és Közlekedési Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint a tervezéskor a szolgáltató úgy nyilatkozott, hogy a hálózat tudja biztosítani napi 71 köbméter vizet, de azóta kiderült, hogy az ivóvízbázis kapacitása jelentősen csökkent. A minisztérium szerint egyeztetnek a lehetséges megoldásokról a vízművel.

Az uszoda az egész település számára előnyös

Egyre több tanuszoda épül az utóbbi években állami támogatással olyan településeken is, ahol korábban nem volt lehetőségük a gyerekeknek a vízi sportok kipróbálására. 

Szakértők szerint az úszás hatalmas állóképességet tud adni az embernek. A gyerekeket már kis korban megtanítja arra, hogy hogyan kell kitartónak lenni és hogy ha valamit nagyon szeretnénk és teszünk is érte, akkor azt el is fogjuk érni idővel. Ez a sport motiválja, figyelemre tanít, célt ad a fiatal korosztálynak és segít a koncentráció gyakorlásában is – írja a RoyalMedence.hu.

Összességében elmondható az, hogy ha már kicsi korában úszni tanítjuk a gyermekeinket, akkor egy hatalmas, hasznos ajándékot adunk számára, melyet idősebb korában jól tud majd hasznosítani.

(Kép forrása: Sergio Benavides / Pexels)

 

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.