Az amerikai nagykövetség reagált Szijjártó kijelentésére a magyar választásokról

Szóba került az Oroszországgal való konfliktus is.

2022. január 22., 07:00

Szerző:

Az Egyesült Államok tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását és demokratikus intézményeit – reagált az RTL Híradónak Marc Dillard a magyar külügyminiszter azon nyilatkozatára, miszerint az Egyesült Államok beavatkozhat a magyarországi választásokba. A Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője szerint a kijelentésnek nincs alapja.  

Dillard a NATO-Oroszország konfliktusról is beszélt. Mint mondta, az orosz kormány több mint százezer katonát vezényelt az ukrán határra. Szerinte az egész világ számára fontos, hogy ne eszkalálódjon a jelenlegi helyzet, hiszen a katonai akció illetve a humanitárius és biztonsági következmények mellett arról is szó van, hogy mindez  fenyegetné az európai biztonság, béke és gyarapodás három évtizede fennálló alapjait.

Marc Dillard felhívta a figyelmet, hogy Oroszország számos egyezményt aláírt – köztük a Helsinki Záróokmányt vagy épp a Budapesti Memorandumot –, amelyek a hidegháború után megerősítették az államok területi integritását és a jogukat arra, hogy jövőjüket saját maguk határozzák meg. Hozzátette: ez forog kockán, ezért veszi komolyan az Egyesült Államok a kérdést, Joe Biden elnök pedig határozott és egységes választ ígért, ha Oroszország katonai beavatkozást hajt végre Ukrajnával szemben.

Az ügyvivő hangsúlyozta a fellépés egységességét, mondván, hogy az elmúlt hetekben kiterjedt diplomáciai tevékenységet folytattak mind a szövetségeseikkel, mind Oroszországgal. Mint mondta, fontos tudni, hogy Magyarországgal is sokat konzultáltak, Szijjártó Péter külügyminisztertől kezdve Biden elnöknek a Bukaresti Kilencek tagjaival, köztük Áder Jánossal folytatott telefonbeszélgetéséig, de alacsonyabb szinten is komoly koordináció zajlik.

Az ügyvivő szerint Oroszországon múlik a fegyveres konfliktus elkerülése, amit az Egyesült Államok a párbeszéd szorgalmazásával el kíván kerülni. Arra a kérdésre, hogy a magyar-orosz viszony tükrében az Egyesült Államok kormánya megbízik-e hazánkban, a diplomata azt mondta: Magyarországnak sokrétű viszonya van Oroszországgal, ahogy ebben a régióban és ilyen közelségben minden ország sokrétű viszonyba kerül Oroszországgal.

Hozzátette: Magyarország hozzájárulását a NATO tevékenységéhez ugyanakkor nagyra becsülik, úgy Irakban, mint Afganisztánban, jelenleg pedig a koszovói békefenntartó erők irányításában. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig nyilvános megszólalásaiban egyértelművé tette, hogy Magyarország eleget tesz NATO-kötelezettségeinek.

(Kiemelt kép: Mary Altaffer / POOL / AFP)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.