Még mindig nagyon sok ukrajnai menekül Magyarországra

A többségük inkább Magyarországon át, Nyugat-Európába. Kedden 8900-an lépték át a határt Ukrajnából, vagy Ukrajnán keresztül Romániából, de csak nagyon kevesen keresnének nálunk menedéket.

2023. február 22., 08:25

Szerző:

Az ukrán-magyar határszakaszon 4766-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4132-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 79 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború elől menekülők február 21-én nem érkeztek Budapestre vonattal - tudatta az ORFK, hozzátéve, hogy a rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

(Kiemelt kép: Menekülők a záhonyi vasútállomáson 2022. 02. 25-én. Fotó: 168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.