Ujhelyi István: a harmadik oltás megoldás lehet a keleti vakcinával oltottaknak

Aki harmadszorra nyugati vakcinát kap, automatikusan meg kell, hogy kapja az uniós vakcinaigazolványt - ezt kéri a szocialista politikus. 

2021. július 27., 12:55

Szerző:

Az Európai Bizottsághoz fordul az MSZP-s Ujhelyi István annak érdekében, hogy azok a keleti vakcinával oltott magyar állampolgárok, akik harmadik oltásnak egy európai engedéllyel rendelkező koronavírus elleni vakcinát kapnak, automatikusan hozzájuthassanak az unió egységes, digitális Covid-igazolványához – írta az MTI a képviselő online sajtótájékoztatója alapján.

Ujhelyi István éppen ezért azt követeli a magyar kormánytól, kezdjen el intézkedni az unióban, hogy az érintett magyarok is bekerülhessenek az egységes európai Covid-igazolvány rendszerébe. Emlékeztetett ugyanis, hogy akit Sinopharm vagy Szputnyik vakcinával oltottak jelenleg nem vagy csak nagy költségek és nehézségek árán juthatnak el külföldre.

Az MSZP-s politikus kiemelte: január óta rendszeresen figyelmeztette a kormányt, hogy az európai uniós Covid-igazolványhoz nem fogják elfogadni azokat a vakcinákat, amelyeket nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett, ennek ellenére a kormány mégsem gyakorolt nyomást a gyártókra, hogy leadják az ehhez szükséges dokumentációt az EMA-nak.

Az oltási kampányban pedig a keleti vakcinákat nyomta a kormányzat, mert ez egy speciális kormányzati kör érdeke volt, amin sokan nyerészkedhettek – jegyezte meg. Végül azt is közölte: helyesli, hogy a kormány, engedve a nyomásnak, lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét. Ezzel arra is lehetőség nyílik, hogy azok, akik eddig keleti oltás kaptak, most az EMA által engedélyezett vakcinával oltassák be magukat – mondta.

(Kiemelt kép: Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)