Új villanyszámla-rendszer jöhet Magyarországon

Rengeteg családnak jelentene segítséget a dinamikus áramtarifa, azonban egyelőre nem teljesülnek a feltételei itthon.

2023. augusztus 3., 12:10

Szerző:

Több akadálya is van annak, hogy bevezessék a dinamikus áramtarifákat Magyarországon: Balogh József energetikai szakértő a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy többek között több tíz- vagy százezer okos mérőórát kellene beszerezni, ami mostanában amúgy is hiánycikk a piacon. Emellett a teljes jogi hátteret meg kell alkotni, kidolgozni a felmerülő részletkérdéseket – éppen ezért a magyar kormány előterjesztése is csak 2025. második felére teszi, hogy befejeződnek az előkészületek. A szakember szerint ugyanakkor a rendszer rengeteg ügyfélnek jelenthet segítséget, ha egyszer sikerül bevezetni Magyarországon – hiszen manapság már óriási különbségek vannak a legmagasabb és legalacsonyabb napi energiaárakban.

Egy az uniós helyreállítási tervhez kapcsolódó anyagból derült ki, hogy a kormány olyan reformot tervez, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot a rezsivédett árú éves fogyasztás, vagyis az évi 2523 kWh fölött – számolt be korábban a Pénzcentrum.

A szakember szerint a magyar kabinet azért sem igyekezett bevezetni a dinamikus árazást, mert annak nem teljesülnek itthon a feltételei. Például kellenek hozzá okos villanyórák, ezeket wifi-n keresztül a szolgáltató tud ki-be kapcsolni. Ezek nem olcsók, és kevés van belőlük a piacon, mindenki ezt hajtja Európában.
A második pedig az, hogy az elektomos hálózat Magyarországon nincs egészen rendben – ezt kommunikálták a napelemstop bevezetésekor is. Miért nincs rendben? Azért, mert a pont 10 éves rezsicsökkentés alatt az áramszolgáltatók nem kaptak annyi pénzt a fejlesztésre, mint amennyi kellett volna.

Összességében szerinte a dinamikus tarifák kapcsán jó ideig nem fog még történni semmi Magyarországon, mert

  • a teljes jogi környezetet meg kell alkotni,
  • okosmérőket kell szerezni, amiből hiány van a piacon,
  • a fogyasztókat is meg kell győzni, hogy szereltessék be a készülékeket,
  • és ténylegesen is fel kell az órákat szerelni több tízezer háztartásban.

(Kiemelt kép: A Magyar Posta kézbesítője okostelefonja segítségével rögzíti egy villanyóra adatait az egyik IX. kerületi, Toronyház utcai lakóházban 2013. január 8-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)