Kábítószer-helyzet Budapesten: egy lépést előbbre lépett a főváros

Szakmai és civil szervezetek aktív részvételével alakult újjá a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF) pénteken. Kiemelt céljuk – az eddig hiányzó – fővárosi szintű drogstratégia megalkotása.

2021. szeptember 25., 14:16

Szerző:

A Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2019. tavaszán alakult Tarlós István és Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány társelnökletével. A koronavírus-járvány idején akadozó működésű testületet új tagokkal és új struktúrában pénteken alakították újra. A változásokról az újjáalakulási ülés után tartottak sajtótájékoztatót.

– A Fővárosi Közgyűlés szeptember határozatával alakította újjá a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot. Az ezzel a fórummal a célunk, hogy koordináló jellegű testület legyen, amelybe meghívást kapnak a területtel foglalkozó szakmai és civil szervezetek, a rendfenntartással foglalkozó szervezetek – ismertette a BKEF ülése után Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

Mint Kerpel-Fronius elmondta, a BKEF eddig úgy működött, hogy a kerületeket két-két polgármester képviselte, két kormánypárti, illetve két ellenzéki. – Mi azt láttuk jónak, ha az újjáalakított szervezetben valamennyi kerület képviselője részt vesz.

Budapesti szintű koordinálásra van szükség, mivel nem helyes az, ha egyes kerületek csak megpróbálják áttolni a szomszédos kerületbe a problémát

– ismertette a főpolgármester-helyettes.

A BKEF rövid távú céljai között szerepel a fővárosi drogstratégia megalkotása. – Évtizedes elmaradás, hogy nincs pontos és mindenre kiterjedő kutatás a fővárosi droghelyzetről. Ez pedig szükséges ahhoz, hogy pontos látleletet állítsunk fel, mert e nélkül cselekvési terveket sem lehet meghatározni – fejtette ki Kerpel-Fronius Gábor.

A BKEF plenáris ülésének tagjai a kerületek, a rendőrfőkapitány, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és négy szakmai ernyőszervezet, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége és az Ártalomcsökkentők Szakmai Közhasznú Egyesülete.

A plenáris ülést – amely egy döntéshozó testület lesz – félévente hívják majd össze. Az érdemi munka pedig a munkacsoportokban fog folyni. Ezek az ártalomcsökkentési munkacsoport, az egészségfejlesztési és drogmegelőzési munkacsoport, a kezelési, ellátási és felépülési munkacsoport, a kínálatcsökkentési munkacsoport és a kutatási munkacsoport.

A munkacsoportokba az állandó tagok tagjai delegálnak tagokat, de egy pályázatot is meghirdetnek a területen dolgozó, szakmai, civil és egyházi szervezetek részére, hogy csatlakozhassanak, olyanok, akik nem tagjai a fórumnak, mégis érdemi tapasztalattal rendelkeznek. Kerpel-Fronius Gábor hangsúlyozta, hogy nagyon várják a civil és egyházi szervezetek közreműködését, hogy tapasztaltaik megjelenhessenek a testület munkájában.

– Jelenleg nincs drogstratégia országos szinten, a főváros azonban elkötelezett amellett, hogy javítson a helyzeten

– hangsúlyozta a részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes.

Terdik Tamás vezérőrnagy, budapesti rendőrfőkapitány üdvözölte a BKEF újjáalakulását, fontos platformnak nevezve azt. Mint elmondta a rendőrség a drogmegelőzési és a kínálatcsökkentési munkacsoportban fog részt venni.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Rendőrök vizsgálnak át egy autót kábítószerkereső kutyával a IV. kerületi Berda József utcában 2021. február 4-én. Az autó vezetőjét Budapest több kerületén át üldözték a rendőrök. A férfit új pszichoaktív anyaggal visszaéléssel gyanúsítják, de közúti veszélyeztetés vétség miatt is eljárás indul ellene. MTI/Mihádák Zoltán)