Nyert Tyukod polgármestere, akit szexuális zaklatás miatt jelentettek fel, és aki a főügyészség szerint szeméremsértést és könnyű testi sértés követett el

2019. október 14., 17:08

Szerző: Bíró Veronika

Czibere József, Tyukod korábbi polgármestere ismét nyert tegnap az önkormányzati választáson. Így a szexuális zaklatás miatt feljelentett politikus vezetheti tovább a települést.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a szavazatok 42,65 százalékát szerezte meg, összesen 441 ember voksolt rá. A vele szemben induló kormánypárti jelölt, Kajdi Szabolcs 38,39 százalékot, vagyis 397 szavazatot kapott az összesen 1034 érvényes szavazatból.

Rajtuk kívül három másik jelölt indult a polgármesteri székért.

  • Balogh Pál (MIÉP) 6 szavazatot, 0,58 százalékot,
  • Vaszusz Csaba (független) 47 szavazatot, 4,55 százalékot,
  • Pálócziné Belényesi Enikő (független) pedig 143 szavazatot, 13,83 százalékot ért el.

Czibere József Fidesz-tagságát akkor függesztették fel, miután kirobbant a zaklatási botrány. A Fidesz-KDNP az önkormányzati választásra vele szemben indította Kajdi Szabolcsot, ezért függetlenként mérette meg magát.

Czibere József
Fotó: Facebook

A községvezetőt a falu anyakönyvvezetője, Németh-Kiss Pálma jelentette fel. Az asszony állítása szerint 2017 májusában Czibere József bement hozzá az irodába, beszorította a sarokba, és fogdosni kezdte a mellét és a fenekét is. Védekezés közben megsérült a karja, erről látlelet is készült. Feljelentésében azt is elmondta, hogy a polgármester rendszeresen zaklatta őt. A szeméremsértés vétségének megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytató Csengeri Rendőrörs csak tanúként hallgatta ki a polgármestert az ellene folyó eljárásban, majd megszüntette a nyomozást. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azonban elrendelte annak folytatását, határozatban pedig kimondta, hogy a nyomozás adatai szerint Czibere szeméremsértés vétségét és könnyű testi sértés vétségét megvalósította. Az ügy ezután átkerült a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságra, itt hallgatták ki gyanúsítottként először Czibere Józsefet.

Az asszony állításait az orvosi leleten kívül tanú, több áldozat és poligráfos vizsgálat is alátámasztotta, a nyomozás mégis több mint két éve folyik.

Időközben újabb bűncselekmények gyanúja merült fel. A Tyukodi Közös Önkormányzati Hivatal korábbi jegyzője kihallgatásán azt nyilatkozta, hogy a polgármester több alkalommal arra utasította, hogy szüntesse meg a jogviszonyát Németh-Kiss Pálmának. A jegyző ezeket a kéréseket visszautasította, mire állítása szerint a polgármester azzal fenyegette meg őt, hogy úgy fog járni, mint a korábbi jegyző, akit szintén elbocsátott.

Németh-Kiss Pálma pedig azt nyilatkozta, hogy a 2017. májusi eset óta a férfi napi szinten gyakorolta vele szemben a hivatali visszaélést, zsarolta és fenyegette őt. Az anyakönyvvezető állítása szerint az is előfordult, hogy nem kapott meg ügyiratokat, vagy szándékosan rossz listát kapott.

Tavaly egyébként nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt is indult nyomozás a zaklatással vádolt Czibere József vezette tyukodi önkormányzattal kapcsolatban.