Gazdák: tűzijáték helyett legyen gazdatüntetés

A gazdák nem a rendőrséghez, hanem a kormányhoz szeretnének fordulni. Ragaszkodnak ahhoz, hogy 20-án már traktorokkal sorakozhassanak fel a rakparton, a tűzijátékot és a légparádét pedig mondják le.

2022. augusztus 18., 16:25

Szerző:

Miután a rendőrséggel személyesen is egyeztetett 15-én, Szabó Bálint pontosította a tüntetések helyszíneit, vonulási útvonalait és a tiltakozások programját, és az eredeti elképzeléseik szerint a szükséges bejelentést a mai napon, még 48 órával az esemény kezdete előtt adta le.

A rendőrséggel történt egyeztetés során kiderült, hogy elsősorban a légiparádé és a tűzijáték miatt nem vonulhatnak be a gazdák már augusztus 20-án az alsó rakpartra. Ennek ellenére a gazdák ragaszkodnak ahhoz, hogy már a nemzeti ünnep napján elfoglalják a területet.

Szabó Bálint hangsúlyozta, hogy nem a rendőrséggel vannak konfliktusban a gazdák, hanem a kormánnyal.

"Háború esetén légiparádét tartani ízléstelenség, gazdasági válság idején tűzijátékot rendezni indokolatlan és felesleges költekezés" 

– tette hozzá a gazdatüntetés főszervezője. 

Tűzijáték helyett tüntetés!

Szabó Bálint elmondta, hogy felveszi a kapcsolatot Kovács Zoltán államtitkárral, aki a rendezvény biztonságos és zavartalan lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője, és arra kéri, hogy álljanak le a tűzijáték előkészítésével. 

Kovács Zoltán egyébként korábban azt nyilatkozta, hogy a tűzijátékot a már tavasszal megkötött szerződések és anyagbeszerzések miatt már drágább lenne lemondani, mint megtartani. 

Útvonalak

A bejelentés szerint, melynek másolatát Szabó Bálint a 168.hu-val megosztotta, a résztvevők 1800 traktorral, továbbá előreláthatólag 2200 egyéb gépjárművel érkeznek majd meg Budapest közigazgatási határához az 510, 51, M5, 5, 4, M4, 31, 3, M3, 2, 11, 10, 1, M1, M7, 7, M6 és 6-os jelzésű utakon augusztus 20-án, 16:00 órakor.

Augusztus 20-án a Pesti Alsó rakpart lezárását 18:00-től kérték, hogy a gyűlés helyszínére érkezők elfoglalhassák az id. Antall József rakparttól a Vigadó térig terjedő szakaszt. A részvevők a Széchenyi tér és az Erzsébet híd lehajtókat használhatják az érkezésre, távozni pedig kizárólag a Margit híd irányába tudnak majd. 

A szervezők a 11 napos tüntetéssorozat folyamán 50 ezer résztvevőre számítanak.

Összefogás

A katások és az egészségügyi dolgozók érdekképviselete Szabó Bálint felhívásának közzétételét követően felvették a gazdákkal a kapcsolatot, és érdemi párbeszéd és a kooperáció alakult ki a felek között. A pedagógusokkal a főszervező megkérdezésekor még nem történt egyeztetés, ám a bejelentésben a tiltakozás céljai között változatlanul ott szerepelnek a tanárok, sőt, az óvoda-pedagógusok is. 

Kiemelt képünk illusztráció. (Forrás: Likvid Kontroll Kft. Facebook)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.