Túrázó került bajba a Börzsönyben

A hegyimentőket kellett bevetni a fiatal túrázó megmentésére a Börzsönyben. 

2024. február 12., 13:27

Szerző:

A túrázó aggódó édesanyja értesítette a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot, hogy gyermeke szakadozó üzenetekben jelezte neki, hogy Csóványoson tartózkodik, és bajban van – írja a Blikk. Az éppen Királyréten tartózkodó ügyeletes hegyimentők azonnal elindultak a Csóványosra és közben – a térerő hiány miatt csak SMS-ben – próbálták felvenni a kapcsolatot a bajbajutott fiatalemberrel – számolt be róla a borzsonymentok.hu.

Eltévedt a fiatal túrázó

A riasztást követően körülbelül harminc perccel a hegyimentők a Csóványosi toronyhoz érkeztek, ahol egy rosszul összerakott és átázott sátorban megtalálták a fiatalt. Elmesélte, hogy már felfelé menet elázott a ruhája és cipője, a Csóványoshoz vezető úton már egyszer eltévedt a ködben és sokkal hosszabb ideig is tartott emiatt az odavezető út. A sátrat még fel tudta állítani, de csak közben vette észre, hogy a sátor is hibás és beázik. Mivel váltóruha nem volt nála az esőben, teljesen átázott ruháiban elkezdett kihűlni. Egyre rosszabbul érezte magát, ezért írt az édesanyának – írja a Börzsöny Speciális Mentők oldalán. 

A hegyimentők megvizsgálták, és megállapították, hogy a kihűlése már elkezdődött, de még nem hipotermiás. Ha további egy-két órát töltött volna el ilyen formában, akkor feltehetően már elsőfokú hipotermiába került volna, így még időben kért segítséget.  A hegyimentők a fiatalembert terepjáróval a szokolyai bázisukra szállították.,hová az édesanyja érkezett érte, majd saját gépjárművével hazavitte.

Már kétszer megműtötték annak a túrázónak a lábát, akit combon lőtt egy vadász véletlenül a Bükkben

Két műtéten is átesett, fémmel rögzítették a sérült csontot annak a túrázónak a lábában, akit combon lőtt egy vadász pénteken a Bükkben. A lövést leadó 58 éves férfi egyik vadásztársa nyilatkozott, azt mondta, barátja minden nap érdeklődik a sérült túrázó állapotáról. A vérző férfit egy másik helyi vadász vitte ki az erdőből, szerinte perceken múlt az élete. A vadász egy szarvasborjúra lőtt, amikor eltalálta a túrázót, nagyon sajnálja a történteket – számol be róla a Tények. A pórul járt túrázó az egri kórház intenzív osztályán fekszik.

A vadász autójából lőtt egy szarvasborjúra, ekkor találta el véletlenül a földön fekvő túrázók egyikét – állítja a Tények. A túrázók Felsőtárkány felől érkeztek, már több napja a környéken túráztak, sátrat vertek, és leültek iszogatni a vadászterületen.  Ezt a helyi vadásztársaság elnöke mondta el, aki segített a sérült megmentésében.  „A combját érte a lövedék, hátul bement, elől meg kijött. Ráadásul pont ott a nadrágjának a zsebében volt a mobiltelefonja, és a lövedék először a mobiltelefont érte, azt átütötte” – állította a vadásztársaság elnöke.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Börzsönymentők hivatalos Facebook oldala)