Trükközik a kormány, nem szerepel majd a vakcina típusa az oltási igazolásban

Hadházy Ákos szerint még a kutyák oltási könyvében is benne van, milyen gyártmányú vakcinát használtak.

2021. február 28., 15:14

Szerző:

A védettség elleni igazolásról szóló friss kormányrendelet szerint a korábbi szövegben azt a részt, hogy „az EESZT útján haladéktalanul továbbítja” arra cserélik, hogy

„az EESZT útján – a védőoltás típusa kivételével – haladéktalanul továbbítja”.

Eszerint tehát a dokumentum nem mutatja majd meg, hogy orosz, kínai, európai, amerikai oltást kaptunk-e a koronavírus ellen. Ez abból a szempontból érdekes lépés, hogy van rá esély, hogy az országok egy része különböző protokollokat vezet be az egyes vakcinákkal beoltottaknak.

Kérdés ezek után, hogy ez jelenthet-e a magyarok számára bármiféle hátrányt a továbbiakban. Az Európai Unió országai közül Lengyelország például már bejelentette, hogy nem fogja védettként elismerni azokat, akik nem az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal vannak beoltva. Az orosz vagy a kínai oltóanyagot tehát egyelőre nem ismerik el a lengyelek. 

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Facebook-posztjában azt írta:

"Most kérem szó szerint ott tartunk, hogy még a kutyák oltását is komolyabban veszi a kormány, mint az emberekét.

Nem mellesleg: próbáljanak átvinni pl. Angliába egy olyan kutyát, akinek a könyvébe csak annyit írunk, hogy valamivel oltva van" - írta a független képviselő. Hozzátette: a kutyák oltási könyve nem csak az oltás gyártmányát, hanem a gyártási tétel sorszámát is tartalmazza.

Hadházy vérlázítónak nevezte a kormány intézkedését. Szerinte a módosítás hátterében az állhat, hogy több ország sem fogadja el a kínai vagy az orosz vakcinát a beutazáshoz.

"Ezután az is kérdés, hogy a kormány mennyire szeretné tudni, vagy tudatni, hogy egy adott oltás mennyire hatékony" - fogalmazott.

(Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Bús Csaba)