Továbbra is hegyekben áll a veszélyes akku-hulladék Ikladon

Csak azt vitték el, ami büdös volt. A Kormányhivatal szerint minden illegális hulladékot elvittek.

2023. augusztus 16., 13:36

Szerző:

A rendőri feljelentés és a hatósági intézkedés ellenére sem sikerült teljesen felszámolni a Pest megyei Iklad ipartelepén az akku-hulladékok illegális raktározását. Bár a bűzölgő hordókat elszállították, a telephely egyik épületében továbbra is felhalmozva állnak különböző, az ott tárolt dobozok és zsákok felirata szerint akkumulátor-gyártásban használt veszélyes vegyi anyagok és  helyszínen lévő dokumentumok szerint ezek a gödi Samsung gyárából származhatnak – írja az Átlátszó. Ahogy arról beszámoltunk, 663 tonna akku-hulladékot tároltak az ikladi telephelyen.

Egy elhagyott ikladi ipartelepen különböző akku-hulladékokat, többek közt selejtes akkumulátor-cellákkal teli hordókat tároltak engedély nélkül, s az ügyben rendőrségi feljelentés is történt – írta meg Átlátszó. A cikk megjelenését követően a Pest Vármegyei Kormányhivatal a hulladék elszállítását rendelte el és eljárást indított az ügyben. Az illegális raktározás teljes megszüntetése azonban „nem sikerült”, mert az ikladi ipartelepen továbbra is raktároznak akku-gyártásból származó veszélyes anyagokat – mégpedig elképesztő körülmények közt – írja a lap. 

„A Hulladékgazdálkodási Hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, megtiltotta az engedély nélküli hulladékgazdálkodási tevékenységet és kötelezést adott ki a hulladékok engedéllyel rendelkező részére történő átadásra. A kötelező határozat teljesítésének ellenőrzése során, a 2023. július 21. napján megtartott hatósági helyszíni ellenőrzés alapján megállapításra került, hogy az akkumulátor hulladékok elszállításra kerültek teljes egészében a telephelyről”– olvasható abban a Pest Vármegyei Kormányhivatal által adott tájékoztatóban, melyet Iklad Község Önkormányzata tett közzé július 25-én. 

Az Átlátszóhoz eljutott, augusztusban készített friss fotók és a helyszínről származó dokumentumok azonban mást mutatnak: továbbra is vegyi anyagokat tartalmazó zsákokat és dobozokat raktároznak az ikladi ipartelepen. Ezek azonban nem ugyanott találhatók, ahol az azóta elszállított, cellákat tartalmazó hordókat tárolták, hanem egy másik, kissé romos épületben. Az épületben lévő dobozokon a „Ne nyúlj hozzá! Nem kiszállítható!” felirat olvasható. A dobozok egy része fóliázott, vagy szalaggal lezárt, de vannak sérült, nyitott dobozok is. A rajtuk lévő feliratok feltételezhetően a bennük lévő anyagokra és azok származási helyére utalnak.
Az ikladi testület július 10-én rendkívüli ülést tartott, amit a Cservölgyi ipartelepen lévő problémák megtárgyalása ügyében hívtak össze. Ezen Ungi József polgármester elmondta, hogy amikor a telephelyre kiadott engedélyt követően megtudták, hogy a kibérelt csarnokokba „akkumulátor tartozékokat” hordanak, erről értesítették a Katasztrófavédelmet. 

(Kiemelt képünk illusztráció: akku-hulladék. Fotó: JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.