Illegális akku-hulladék nagyhatalom is leszünk

Óriási mennyiségű akkumulátorcellát raktároznak egy elhagyott ikladi ipartelepen, ahol csak műanyag-, gumi- és textil-hulladék lenne tárolható.

2023. július 7., 13:14

Szerző:

Az Átlátszó információi szerint a telep csarnokaiban selejtes akkukat tartalmazó hordók és fekete porral borított, koreai feliratú zsákokat szállítottak, az épületek környezetében pedig vegyszerszag terjeng. A telepre szerdán a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság is kivonult, az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek.

A portál beszámolója szerint a csarnokok ablakait belülről bedeszkázták, de a kitört nyílásokon át erősen érezhető a vegyszerszag.

A hulladékok között több hordón is az akkumulátor-hulladékot jelölő besorolási kód is fel van tüntetve, a magyar és koreai nyelvű feliratokból pedig arra lehet következtetni, hogy a selejtes akkuk a gödi Samsung-gyárból származhatnak. A bejelentő feljelentést tett a rendőrségen.

Az Átlátszó megkereste az érintett cégeket a telephelyen lévő engedély nélküli hulladékok ügyében, de egyelőre egyiktől sem kaptak választ.

(Kiemelt kép: illusztráció – egyéni védőfelszerelést viselő technikusok egy biológiai veszélyt jelző tábla mögött állnak egy molekuláris laboratóriumban, amelyet a majomhimlő-betegség tesztelésére hoztak létre a chennai King Institute-ban 2022. július 28-án. Fotó: Arun SANKAR / AFP)

 

 

 

 

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.