Nem akarnak aksigyárat az ácsiak

Állítása szerint tele volt mérgező anyaggal a komáromi aksigyárban dolgozó szervezte, ezért felmondott. Már kétezer aláírás összegyűlt a katódgyár ellen.

2023. június 29., 12:43

Szerző:

„A komáromi aksigyárban dolgozott a sógorom. Ott rendszeresen mérik, milyen vegyi anyagok vannak a dolgozók szervezetében. Legutóbb már tele volt mindennel, úgyhogy felmondott. Nekünk ide Ácsra nem kell ilyen mérgező gyár” – meséli a Telexnek egy férfi Ácson, amikor az oda tervezett katódgyárról kérdezték. Ácstól kevesebb mint tíz kilométerre áll a dél-koreai SK komáromi akkumulátorgyára, és a környékről rengetegen dolgoznak vagy dolgoztak ott. Tapasztalataik pedig befolyásolják a közhangulatot. Szijjártó Péter még június 21-én kedden jelentette be, hogy a településen 520 milliárd forintból a kínai Huayou Cobalt épít az elektromos akkumulátorokba készülő katódokat.

Szentirmai István fideszes polgármester egy héttel a bejelentés előtt egy Facebook-bejegyzésben még tagadta, hogy akkumulátorgyár épülne a településen. A felháborodásra a bejelentés után nem sokkal a polgármester egy hosszú Facebook-posztban reagált, amiben megerősítette, hogy a településen nem akkumulátorgyár, hanem katódgyár épül, azzal pedig a hétezer lakosú Ács nyerni fog, nem veszíteni. A gyárral 900 munkahely jönne létre.

A katódgyár híre a polgármester nyugtatása ellenére is megrázta a helyi politikai életet és közfelháborodás hatására Ács két független önkormányzati képviselője lemondott mandátumáról. A Kiáll(t)unk Ácsért Facebook-csoport írt nyílt levélben kért több információt a beruházásról.

Kiáll(t)unk Ácsért Facebook-csoport írt nyílt levél

Aláírásgyűjtés is indult a gyár felépítésének megakadályozására, melyet Lakatos Béla, Ács volt polgármestere kezdeményezett. A hétezres lakosú Ácson eddig kétezer aláírást gyűjtött össze. 

„Itt az emberek nagy része viszonylag jól él, ezért a legtöbben fideszesek. A katódgyár ellen most mégis az erre járók háromnegyede aláír. És a többiek se mondják, hogy szeretnék a gyárat, csak azt, hogy nem politizálnak, vagy nem merik a nevüket adni” – mondja Lakatos Béla. Lakatos szerint Bábolna és Bana kevésbé fideszes, ezért ott még nagyobb az aláírók aránya. Szerinte az emberek többsége nem akarja sem azt, hogy vegyipari gyár épüljön a település határában, ahogy azt sem, hogy több külföldi vendégmunkás érkezzen hozzájuk. A gyár kijelölt területének egyik oldalán egy biogazdaság, másik oldalán egy halastó, kicsit messzebb egy pulykanevelde van, ezek Lakatos szerint valószínűleg csődbe fognak menni, ha tényleg megnyílik a katódgyár.

Ácson egy fiatal nőt kérdezett a Telex, aki babakocsiban tologatta egy év körüli gyerekét. Kiderült, hogy a terhessége előtt ő is a komáromi SK-gyárban dolgozott és azt mondta: „senkinek nem ajánlom azt a munkahelyet. Nem adtak rendes eszközöket, miközben vegyi anyagokkal dolgoztunk. 12 órás műszakokban dolgoztunk, két hetet éjjel, két hetet nappal. Soha nem mennék vissza”.

(Kiemelt képünkön a kínai katódgyár látványterve. Fotó: Ács Város Hivatalos Oldala - Facebook)