Nem finomkodnak az ácsiak a polgármesterükkel a kínai katódgyár ügyében

Szerdán jelentette be Szijjártó Péter váratlanul, hogy Ácson épül egy katódgyár, ami az akkumulátorgyáraknak szállítja termékeit. A helyi civilek nyílt levélben tiltakoznak a fideszes polgármesternél és Czunyiné dr. Beretalan Judit kormánypárti országgyűlési képviselőnél.

2023. június 25., 12:07

Szerző:

520 milliárd forintból épül új kínai elektromos akkumulátorokhoz való katódgyár Ácson, amelynek megépítését pár nappal korábban még tagadta a település polgármestere.

Tiltakozásul nyílt levelet írtak az ácsi civilek a település fideszes polgármesterének, melyben arra kérik Szentirmai Istvánt, hívjon össze közmeghallgatást annak a katódgyárnak az ügyében, aminek a tervét nemrég még letagadta a politikus.

A Kiáll(t)unk Ácsért néven működő civilek többek között azt írják, hogy közfelháborodást váltott ki az épülő gyár híre Ácson és a szomszédos településeken is. Meggyőződésük, hogy a Huayou Cobalt katódgyára veszélyt jelentene az itt élőkre.

A katódgyártáshoz ugyanis olyan egészségkárosító elemekre van szükség, mint a nikkel, a mangán vagy a kobalt.

A civilek arra kérik Szentirmait és Ács országgyűlési képviselőjét, Czunyiné dr. Bertalan Juditot, hogy személyes közhallgatáson nézzenek szembe a lakossággal, kérjenek bocsánatot és tájékoztassák a környéken élőket a beruházás részleteiről.

A gyár felépítéséhez a magyar állam pénzügyi támogatást nyújt, ennek mértékét azonban csak akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta – emlékeztet a Telex cikke.

(Kiemelt kép: a kínai katódgyár egyik üzemcsarnoka. Forrás: en.huayou.com)

12:41

Magyarország olyan európai uniós elnökségi időszakot szeretne lebonyolítani, amely valóban képes arra, hogy feltámassza és a padlóról felállítsa az Európai Uniót – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

12:09

Szigligetnél tragédia történt: egy férfi belefulladt a Balatonba. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összeállította a legfontosabb tudnivalókat a tragikus balesetek elkerülése érdekében.