Tovább drágulhat a gyümölcs ára

Nem tett jót a gyümölcsterméssel a hideg és esős tavasz. Gyenge lesz a kajszi- és őszibaracktermés, az eper bolti ára tartósan 2000 forint körül van.

2021. május 31., 18:35

Szerző:

A sok eső ráadásul a betegségek megjelenését is elősegítette. A növények két hét lemaradásban vannak a növekedésben és a virágzásban is az ilyenkor megszokotthoz képest, ami egyben reménysugár is: ha meleg, szárazabb és naposabb idő lesz, akkor még sok gyümölcs esetében várható jobb termés. Az már biztosan látszik, hogy a kajszi és a sárgabarack nagyon drága lesz idén.

A Napi.hu hétfőn arról tudósított, hogy az idei április a 15. leghűvösebb volt Magyarországon 1901 óta. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hónap 2,9 fokkal volt hűvösebb, mint a 1991–2020 között számított 11,4 Celsius fokos referenciaátlag. Mindez a magyarországi gyümölcstermesztésre negatívan hatott.

„Bő két hét csúszásban van a szezon, így érdemben még – a szamócán kívül – el sem kezdődött, jóllehet ilyenkor egy normális évben már szüreteljük a cseresznyét” – mondta el Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Napi.hu megkeresésére.

„Jelenleg az látszik, hogy a kajsziból és az őszibarackból lesz a tavaszi fagykárok miatt gyenge termésünk, minden más gyümölcsfajnál még van kilátás egy közepes vagy akár jó termésre” – ismertette Apáti Ferenc a helyzetet a népszerű csonthéjasok – idetartoznak a barackfélék, a cseresznye vagy épp a szilva is – esetében.

A többi gyümölcsfajnál még van remény arra, hogy normál, kiegyensúlyozott piaci viszonyokkal, illetve árakkal fogunk találkozni – jelezte a szakember, aki szerint ha az időjárás kedvező lesz, akkor a kereslet-kínálat határozhatja meg az árakat. Viszont ha a következő hetekben bejönne egy tartósan csapadékos időszak, az nagyon rövid idő alatt nagyon jelentős károkat okozhat a szamóca, a cseresznye és a meggy termésében.

„A sok csapadék miatt felreped és/vagy rothad a termés, és eleve vontatottak a szüreti munkák az esőzések miatt. Ami miatt a szezon bizonyos részében jelentősen szűkülhet a kínálat, ami pedig az árak emelkedését eredményezheti. Vagyis e gyümölcsfajoknak az kedvezne, ha napos, mérsékelten meleg és száraz idő következne júniusban” – mondta el Apáti az ideális és a kedvezőtlen körülményekről. A különböző gyümölcsfajok termésátlagáról szerinte csak június 10-15. körül adható majd pontosabb becslés. Egyelőre viszont az látszik, hogy éves alapon nagy eltérések nem lesznek. Ennek azonban az az oka, hogy tavaly szinte minden gyümölcsből gyenge termést realizáltak, idén nem lesz nehéz meghaladni a tavalyi számokat.

(Kiemelt képünk: MTVA/Bizományosi | Faludi Imre)

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.