Tóth Zoltán választási szakértő szerint fennáll a csalás gyanúja, és kéri a szavazatok ellenőrzését

2018. április 10., 12:09

Szerző:

Nem zárja ki a csalást Tóth Zoltán választási szakértő. Tóth a Hír Tv-nek adott interjúban azt mondta, hogy ha az ellenzéki pártok nem teszik meg, akkor ő kéri kéri a szavazatok ellenőrzését.

A szakértő gyanúsnak látja, hogy a választás napján összeomlott az informatikai rendszer, a részvételi adatok pedig urnazárás előtt hirtelen csökkenését mutattak. Ráadásul az órákig tartó hírzárlat is indokolatlan volt, mivel nincs olyan előírás, ami arra kötelezne, hogy meg kell várni az eredmények közlésével az utolsó szavazatot is.

Tóth szerint megbukott szakmai szempontból a Nemzeti Választási Iroda, Pálffy Ilona elnöknek pedig nem jutalmat kellene kapnia, hanem le kellene mondania.

– Olyan helyeken, ahol már aznap délelőtt összeomlott az informatikai rendszer, és erre a választási iroda vezetője csak azt tudta mondani, hogy hát, ő nem informatikus, ő nem tudja, hogy miért van ez, tehát ott sok reményünk ne legyen. Tehát vagy az informatikusok vezénylik ezt a Nemzeti Választási Irodát, vagy a választási iroda vezetője alkalmatlan a feladatellátásra, mert nem lát rá ezekre a folyamatokra – mondta Tóth.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.