Törvény elé állítottak Pécsen egy hajléktalan férfit, de a bíróság nem volt hajlandó elítélni

2018. október 26., 16:50

Szerző:

A Szabad Pécs a Facebook-oldalán számol be arról, hogy szabálysértés hiányában megszüntették az eljárást egy városbeli férfi ellen, akit a hajléktalanság miatt állítottak törvény elé. A rendőrség nem fellebbezett, az ítélet így jogerős, a férfi pedig szabadon távozhatott az épületből.

Ez az első eset, hogy a bíróság megtagadta egy hajléktalan elítélését a szabálysértési törvény módosítása nyomán, amely bünteti, ha valaki életvitelszerűen közterületen él.

Sugár Katalin bírósági titkár a döntést azzal indokolta, hogy még kiforratlan a jogszabály alkalmazása, így nem világos az sem, hogy a rendőrség hogyan rögzíti az első három felszólítást, amely után a negyedik alkalommal el kell indítani az eljárást. És amúgy is – fűzte hozzá a bírósági titkár – a szabálysértési törvény módosítása inkább a budapesti hajléktalanhelyzet kezeléséről szól.

A döntés meghozatalakor figyelembe vették, hogy a vádlott szerint a közeljövőben megoldódik a lakhatási problémái, és éjszakánként lesz fedél a feje felett.

Eközben a hajléktalantörvény ellen tiltakozó ügyvédi petíció már több mint 3000 aláírásnál tart, az ügyvédek mellett bírók is szignálták már. Útnak indítója, Ésik István ügyvéd a bírókat arra szólítja fel, hogy ne ítéljenek el hajléktalanokat a szabálysértési törvény módosítása alapján.

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.