Toroczkai szerint a Jobbik és Bajnai Gordon törölték a Facebook-oldalát

A Jobbik és a Datadat Kft. intézhették el, hogy törölje a Mi Hazánk Facebook-oldalát a platform – vádolta meg Toroczkai László korábbi pártját.

2022. szeptember 23., 18:24

Szerző:

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke korábban azt állította: egy névtelenséget kérő volt jobbikostól megtudták, hogy „fontos címlistákat” kapott 2019-ben a Jobbik a Datadat révén. A cég egyik kisebbségi tulajdonosa Bajnai Gordon volt miniszterelnök. Toroczkai szerint a párt és a cég állnak amögött, hogy egy tömeges panasztétel miatt örökre törölte a Facebook. Ez ellentmond Toroczkai korábbi nyilatkozatának, mely szerint a Facebook maga avatkozott be a választásokba az ő oldalának törlésével – írja az rtl.hu. A platformról a Mi Hazánk oldalát is letiltották a 2022-es választások előtt, emiatt korábban szintén a Meta befolyásolási kísérletéről beszélt a párt. 

Szigetvári Viktor, a Datadat társ-ügyvezetője a Telexnek azonban azt nyilatkozta: „A Datadatnak sem 2019-ben, sem később, napjainkig, sosem volt ügyfele a Jobbik, ideértve a párt parlamenti frakcióját, a pártot magát és egyéni politikusait, helyi szervezeteit”. Hozzátette: „társaságunk vezetői és munkatársai nem találkoztak soha a Jobbik pártigazgatójával. Társaságunk soha, semmiféle Facebook-profil letiltása érdekében, nem szervezett kampányt, nem is vett részt ilyenben, és eszközeink sincsenek ilyen akcióra, mivel a Facebook e tekintetben nem is így működik. Társaságunk semmiféle olyan adatnak sem adatkezelője vagy adatfeldolgozója nem volt soha, amely 2019 elejétől kezdve bármiféle címlistát jelenthetett volna a Jobbik számára”.

A cég hangsúlyozta, hogy egyedül 2022 tavaszán nyújtottak adatfeldolgozói szolgáltatást az ellenzéki összefogást képviselő ügyfeleiknek. Toroczkai vádjáról még azt is elmondták, hogy megteszik a szükséges jogi lépéseket.

(Dúró Dóra és Toroczkai László a Mi Hazánk eredményváróján - Fotó - Palágyi Barbara / 168.hu)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.