Tömeges elbocsátások Hódmezővásárhelyen és Makón

Tömeges elbocsátásokkal zárul az év Makón és Hódmezővásárhelyen – írja a Telex.

2023. november 21., 18:59

Szerző:

Makón a Continental gyárából bocsátanak el még az idén ötven dolgozót, Hódmezővásárhelyen a város legnagyobb munkáltatója, a német tulajdonú Villeroy & Boch Magyarország Kft. válik meg ugyanennyi magyar dolgozójától – írja a Telex szegedi tudósítója. Mindkét gyárban arra hivatkoznak, hogy csökkent a megrendelések mennyisége.

A Continental nemzetközi céghálózatának hazánkban hat gyára, egy gumiabroncs-kereskedelmi központja, és egy fejlesztési központja is van, ezek együtt több mint nyolcezer embernek adnak munkát. A makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. európai autóipari cégeknek készít alkatrészeket, például a kocsik fűtési-hűtési rendszeréhez való csöveket. A gyárban az elmúlt években nagy volt a fluktuáció, az autóipar átalakulása mellett a koronavírus-járvány miatti keresletingadozások miatt is gyakoriak voltak az elbocsátások. 2021-ben vissza is fizettek az államnak 1,7 milliárd forint támogatást, amit korábban a létszám bővítésére kaptak.

Hódmezővásárhelyen a német tulajdonú Villeroy & Boch Magyarország Kft. állapodott meg az Üzemi Tanáccsal és a szakszervezetekkel ötven saját, magyar dolgozója elbocsátásáról. 45-en csoportos létszámleépítés keretében felmondással távoznak, 3 főnek lejár a határozott idejű szerződése, 2 fő pedig közös megegyezéssel távozik. Korábban fölmondtak a 86 külföldi munkásnak is, akik Indonéziából jöttek dolgozni Vásárhelyre. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Hauke-Christian Dittrich / DPA /AFP)

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.