Több százan tüntettek a Kossuth téren

A Másállapotot a szülészetben civil szerveződés által szervezett demonstráció a Nyugati térről vonult a Parlament elé.

2021. november 28., 16:21

Szerző:

Több százan tüntettek a Kossuth téren a rossz szülészeti ellátás javítása érdekében vasárnap – tudosította a Mérce. Keszler Viktória a Másállapotot alapítója elmondta, hogy sokan azt tapasztalták, hogy egyre rosszabb a szülészeti ellátás. A koronavírus járvány növelte az önkényes intézkedések számát, bár hiába voltak jók az országos szabályok, ezeket nem mindenhol tartották be.

Keszler felidézte, hogy a járványügyi szabályok miatt a várandós nők sokáig nem tudták, szülhetnek-e kísérővel. Továbbá több kórházban előfordult, hogy mind a szülő nő, mind a kísérője esetében teszthez kötötték a természetes és császármetszéses szülések levezetését. A felvonás a Nyugati térről indult, és a Kossuth térig haladt, ahol egy szülőágyra tettek köveket, amikre felírták a jelenlevők a szülészetekben szerzett terheiket. Utána felolvasták követeléseiket, amiket átadtak a minisztériumnak.

A követelés 14 pontból állt, és a többi között családi vajúdó, szülő és gyermekágyas szobákat, minden érintés előtti engedélykérést, valamint egységes, kiszámítható, jogszerű ellátást követeltek.

(Kiemelt kép forrása: Másállapotot a szülészetben/Facebook)

Törvénysértő helyzet állt elő Ferencvárosban, de az ismételt szavazáson ezt orvosolták. Baranyi Krisztina polgármester szerint a képviselők nem is titkolták, hogy saját illetményemelésük elmaradása miatt alakították így a helyzetet.