Több iskolában spórolni kell a fűtéssel

A fenntartó utasítására spórólni kell több iskolában is, a Belügyminisztérium szerint nem lesz korlátozás.

2023. október 13., 10:00

Szerző:

A 2023. évben az állami fenntartású köznevelési intézményekben energiafelhasználást korlátozó intézkedések bevezetését a tárca nem tervezi – közölte a Népszavával a Belügyminisztérium, a vonatkozó kormányrendelet azonban még mindig hatályban van. Arra kérdésre, hogy tervezik-e hatályon kívül helyezni a rendeletet, nem kaptak választ. 

A tavaly őszi rendelet értelmében az állami intézményekben nem lehet több 18 Celsius-foknál, kivéve az egészségügyi, gyermekvédelmi, bentlakásos szociális ellátást nyújtó intézményekben és a bölcsődékben. Továbbá azokban az oktatási intézményekben, ahol 14 évesnél fiatalabb gyerekek vannak, ott a hőmérsékletnek legalább a 20 Celsius-fokot kell elérnie.

A Népszava azonban úgy tudja, a tankerületi központok a napokban kaptak tájékoztatást a Klebelsberg Központtól (KK) energiatakarékossági intézkedések bevezetésére, több szakképző intézményben már az utasításokat is megkapták. A szerkesztőséghez eljutottatott levél alapján a Szegedi Szakképzési Centrum az irányítása alatt álló iskoláknak azt írta, továbbra is szigorú energiatakarékossági intézkedésekre van szükség, amelyek minden tanulóra, alkalmazottra kötelezőek, ezeket pedig 17 pontban határozták meg. 

Többek között a használaton kívüli helyiségek fogyasztóinak lekapcsolását, a használt helyiségekben a fűtési időszakban a belső hőmérséklet maximum 20 Celsius-fokon tartását írták elő,
illetve a fűtés csak indokolt esetben, időszakosan üzemeljen, munkanapokon 06:00-16:00 óra között, ezen időszakon kívüli időben, valamint hétvégén és tanítási szünetekben temperáló fűtés (térhőmérséklet 15-16 Celsius-fokon tartása) alkalmazása szükséges 

– olvasható a dokumentumban.

A Népszava a Klebelsberg Központnál is érdeklődött, ha a kormány nem tervez korlátozást, miért van erre szükség. Válaszukban mindössze annyit írtak, a tankerületi központok és az intézmények a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, azokat meghaladó intézkedések bevezetéséről nem kaptak tájékoztatást a tárcától. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ANP / AFP)