Addig tiltakoznak a Színművészeti hallgatói, amíg a kormány nem veszi figyelembe kéréseiket

2020. augusztus 4., 14:37

Szerző:

Egészen addig terveznek tiltakozni a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, amíg a kormány nem veszi figyelembe korábbi kéréseiket az egyetem szervezeti átalakításával kapcsolatban – tudta meg az RTL Klub. Mint mondták, az Innovációs és Technológiai Minisztérium erre még nem reagált, de az egyetem hallgatói önkormányzata elengedhetetlennek tartja az érdemi párbeszédet a felek között.

Az államiból augusztus elején alapítványi tulajdonba kerülő egyetem új kuratóriumának elnöke a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila lett, az új vezetést azonban nem volt hajlandó elfogadni az egyetem diáksága.

Közösségi oldalukon közzétett közleményükben azt írták, feltételeik – melyek szerint az öttagú kuratóriumba három tagot jelölhessen az egyetem szenátusa, két tagot pedig a minisztérium – nem teljesültek. Az egyetem új kuratóriumi tagjainak hírére több egyetemi oktató is bejelentette lemondását.

Sérelmezték továbbá, hogy az általuk összeállított listáról és az egyetem dolgozói közül senki sem kapott kurátori szerepet. Csernai Mihály, az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke az RTL Híradójának elismerte, hogy jogilag eszköztelenek, egyelőre megmozdulásokban gondolkoznak. Az ITM szerint az intézmény autonómiáját az alaptörvény garantálja.

Június végén, július elején többször is tiltakoztak a Színművészeti hallgatói, legutóbb július harmadikán a Parlament épülete előtt, amikor a ház elfogadta azt a törvénytervezetet, aminek értelmében az intézmény alapítványi tulajdonba került.