A GVH jóváhagyta, hogy Tiborcz István érdekeltségébe tartozó céget vegyen meg az MVM leányvállalata

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az MVM egyik leányvállalata megvegye a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó céget.

2024. június 18., 10:04

Szerző:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta az MVM Zöld Generáció Zrt. és a Tatooine Solarpark Kft. összefonódását hétfőn, a döntés értelmében az állami energetikai óriás leányvállalata közvetlen és kizárólagos irányítást szerez a Tatooine felett – írja a 24.hu.

Az MVM által megvett céget Orbán kedvenc török vállalkozó barátja alapította

A felek június 10-én nyújtották be a bejelentést a versenyhivatal felé, a Tatooine eddig kormányhoz közel álló üzletemberek között vándorolt kézről kézre, ahogy arról a 444 korábban beszámolt. A céget Adnan Polat alapította még 2016-ban, akire Orbán Viktor jó barátjaként szoktak hivatkozni, a török üzletember és családja ott volt a miniszterelnök 2018-as parlamenti beiktatási beszédén is, ahol Orbán Ráhel társaságában fotózták le őket, de Felcsúton is vendégeskedtek már náluk. 2020 végén Sájer Gábor szerezte meg a céget, aki országszerte többfelé is naperőművekben utazik, 2022 első hónapjaiban pedig Tiborcz István üzlettársai jelentek meg a vállalkozás körül, majd egy, a miniszterelnök vejéhez köthető magántőkealap is beszállt az üzletbe.

A cégkivonat alapján jelen állás szerint a napelemparkot 50-50 százalékban tulajdonolja az LPBF Holding Kft. és a Green Energy Investhor Zrt. Utóbbi a Tiborcz Istvánhoz köthető Central European Opportunity Magántőkealap tulajdona, míg az előbbit fele részben a Coactor Kft. birtokolja, ami Figura Ferenc, egy 2019 óta Tiborcz üzleti köréhez sorolt szereplő tulajdonában áll.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mennyit érhet a napelempark, a mérlege alapján a tárgyi eszközök értéke 11,8 milliárd forint volt, ebből 7,4 milliárdot az ingatlanok tettek ki tavaly év végén. A cég 2023-as árbevétele 2,5 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 1,2 milliárd.

A Tatooineról azzal kapcsolatban lehetett hallani a nyilvánosságban, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspök szélén gigantikus naperőmű-fejlesztést végeznek. A cég feltételezhetően a Csillagok háborúja sivatagos és több nappal rendelkező bolygója, a Tatooine után kapta a nevét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AFP | Kisbenedek Attila)