Tiborcz István üzletemberként nem tud hibázni

A kormány ugyanis befuccsolásgyanús beruházásoktól szabadítja meg őt és egy sor másik jobboldali vállalkozót egy speciális jogi megoldással: feleslegesen megvesz tőlük 350 ezer négyzetméternyi irodát, sok százmilliárdért.

2024. június 7., 12:17

Szerző:

Nincs miért aggódnia Tiborcz Istvánnak, Garancsi Istvánnak, Balázs Attilának vagy Hernádi Zsoltnak. A kormány ugyanis szétdobni készül közöttük számos állami hivatalt és vállalatot a fővárosban. Azaz a következő években Zuglóba és a Kopaszi-gátra költözteti őket, még fel sem épült, ám összesen máris mintegy 620 milliárd forintba kerülő irodaházmonstrumokba – írja cikkében a hvg.hu. A portál hozzáteszi, ha az érintett intézményeknek történetesen szükségük lenne új főhadiszállásra, akkor kedvükre válogathatnának a piacon elérhető, jobbnál jobb lehetőségek közül, jóval olcsóbban. Az idén ugyanis az irodák területének több mint a 13, jövőre pedig várhatóan a 15 százaléka lesz üres. A majdnem reptérnyi összeget azért kell mégis egy példátlan mutyisorozatban, a nagy állami nadrágszíjmeghúzás idején eltapsolni, mert enélkül a kormányzati kedvencek – Tiborcz István, Garancsi István, Balázs Attila vagy Hernádi Zsolt – nem extraprofittal jönnének ki a túlméretezett fővárosi építkezéseikből.

A portál cikkében felidéz egy tavaly áprilisi szupertitkos, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által kiperelt szerződést, miszerint a Balázs érdekeltségében álló ZVK Development Kft. Bosnyák téri komplexumából 150 ezer négyzetméternyi irodaépületet 244 milliárd forintért vesz meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Szintén nem nyilvános egyezségek alapján hasonló történik a Tiborcz és Garancsi érdekeltségében lévő Dürer Befektetési Kft. által fejlesztett 40 ezer négyzetméternyi irodával, amelyért 120 milliárdot fizet az állam. A Tiborcz–Garancsi–Hernádi-trió Budapart nevű, Gyöngyös méretű kisvárosnyi építkezéséről leválasztott 160 ezer négyzetméternyi irodakomplexum átvétele pedig további 255 milliárdjukba fáj az adófizetőknek.

A hvg.hu megjegyzi: az ominózus megaberuházások eleve nem piaci alapon indultak, hiszen a Dürer-kert mögött például nem volt marketingtevékenység, piaci tanácsadókat sem vontak be az előkészítésbe. A kivételezett vállalkozói kör már a beruházás elején állami garanciát kaphatott a biztos vevőre, mivel a valódi piaci kockázatokhoz szokott fejlesztők a Covid óta jóval óvatosabban vágnak bele ekkora projektekbe.

A szokatlan folyamatot ráadásul sajátos jogi konstrukcióval hajtják végre: a fejlesztő tulajdonában álló telkekre az értékük sokszorosát jegyzi be jelzálogjogként az állam az elkészült tervek és engedélyek fejében. Utóbbiakkal sok gond nincs, miután e beruházásokat nemzetgazdasági szempontból kiemeltté minősítették, a Budapart pedig még rozsdaövezet is.

A Bosnyák tér és a Dürer-Park esetében pedig az állam az általa teljesített előlegek arányában, folyamatosan terheli az ingatlanokat: az előbbinél eddig 90, az utóbbinál 80 milliárd forint erejéig. A Budapartnál viszont az egész jövőbeni értéket egyszerre jelenítette meg az Amarus nevű projektcég ingatlanján, miközben a friss beszámoló szerint 2023 végéig „csak” 50 milliárdnyi előleget fizetett ki.

A lap szerint ezzel a cél világos: a kiváltságos fejlesztők pénzellátása, amit több oldalról is biztosít az állam.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Dürer Kert Facebook-oldala)